Česky English
Facebook Email

Dukovany ve Vídni

Ve Vídni se minulý týden (6. 6. 2018) konalo jednání o jaderné elektrárně Dukovany, kterého se zúčastnili zástupci Vídně, Dolního a Horního Rakouska a České republiky, píší Oberösterreichische Nachrichten. Vídeňská radní pro životní prostředí Ulli Simaová (SPÖ) upozornila na údajná bezpečnostní rizika Dukovan, například na možný nedostatek vody k chlazení. Zástupce Dolního Rakouska Stephan Pernkopf (ÖVP) zase poukázal na malou vzdálenost mezi elektrárnou a jeho spolkovou zemí. Rada Horního Rakouska Rudi Anschober (Zelení) pro změnu vyslovil pochyby o hospodárnosti rozšíření Dukovan.

Oberhttp://www.nachrichten.at/nachrichten/politik/innenpolitik/AKW-Dukovany-Laender-einig-gegen-Ausbauplaene;art385,2917235

 

Tato zpráva si zasluhuje krátký komentář.

Pana Stephana Pernkompfa trápí „malá vzdálenost“…

Vzdušnou čarou je to z Dukovan do Vídně asi 100 km. Pokud by tam měl dolétnout případný radioaktivní mrak po havárii JE Dukovany, bylo by to jako když si na jedné straně náměstí někdo zapálí cigaretu a vy to na druhé straně náměstí nasajete do plic s plnou parádou.

Když jsme spouštěli Temelín, jezdili jsme do Rakouska na besedy. Vídeň, Linec, Hallein… Ve všech třech městech nám ukazovali mapu. Na ní Temelín, od něho radioaktivní mrak, který se šíří laminárním prouděním 100 až 190 km podle města, ve kterém jsme besedovali.

No a nad tím konkrétním městem zaprší a všechno tam spadne. Pan Pernkompf oprášil strašení, které jsme už mnohokrát slyšeli.

Výrok paní Simaové je zajímavější. Možný nedostatek chladící vody pro nové bloky Dukovan je opravdu limitujícím parametrem z hlediska celkového instalovaného výkonu. Na 1000 MW elektrického výkonu je třeba počítat spotřebu cca 1000 litrů chladící vody za vteřinu. Většina vody se odpaří.

Vzhledem k tomu, že je řeka Jihlava poměrně malým tokem, „uveze“ na dukovanské lokalitě max. 5000 MW.

Tolik tedy problém s chladící vodou. To se ale týká omezení výroby! Není to problém „bezpečnostní riziku“.  To už ale nikdo paní Simaové neřekl. Nebo řekl, jenže to stejně použila jako argument. Samozřejmě jsme i takové argumenty v minulosti zaznamenali. Normální veřejnost, jak v Rakousku, tak v Čechách většinou zveřejněné výroky už dále neanalyzuje. Věří tomu, co řekne místní politik…

Jak říká klasik, když to píše ruská Pravda, tak to bude pravda. ????

Nakonec jsem si nechal pana Anschobera. Několikrát jsem se s ním v minulosti potkal na různých protiatomových akcích. Býval radikálnější, dnes se uchýlil k ekonomice.

A zde má pravdu. Pokud vezmeme v úvahu, že se při dnešních cenách silové elektrické energie nevyplatí stavět v podstatě žádný zdroj elektrické energie, má pravdu.

Když to ale vezmeme čistě ekonomicky, tak nepostavíme bez dotace nic a za pár let by poslední zhasnul a zamknul… A to asi nechceme, že?

Moje nejzajímavější setkání s panem Anschoberem se uskutečnilo 5. 4. 2004 na tiskové konferenci v Českých Budějovicích. Povídali jsme si tehdy o energetice. Protože neumím německy, překládala nám to tehdejší předsedkyně Jihočeských matek paní Kuchtová.

Pan Anschober vyjádřil přesvědčení, že „celá Evropa do deseti let odstoupí od jaderné energetiky.“ Vsadil jsem se s ním tehdy o láhev irské whisky, že naopak do deseti let začnou Francouzi stavět další blok.

Sázku jsem vyhrát, což jsem nakonec věděl už v okamžiku, kdy jsme si „plácli“, protože to jinak dopadnout nemohlo.

Pro tu flašku ale asi nepojedu. Na rozdíl ode mne na sázku pan Anschober nejspíš zapomněl. A pokud jde o ty Francouze… Ano staví. Flamanville, ale není nic ke chlubení. Jak náklady, tak termín jsou někde úplně jinde, než měly být.

Budeme slavit, až bude Flamanville 3 v provozu. ????

Jiří Tyc

Comments

Zdeněk (10. 11. 2020 18:57) - reagovat
Jirko, až se budou Rakušáci opět navážet do Dukovan či Temelína, kontruj jim požadavkem na okamžité odstranění ruského kola z Prátru. Je už staré s kdovíjakou údržbou a pokud by se utrhlo ze závěsů, může se dokutálet až do blízkého Brna a způsobit tam značné škody ! :)

Jiří Tyc (11. 11. 2020 07:16) - reagovat
Reaction on Zdeněk (10. 11. 2020 18:57): Zdeňku,
Rakušani už nezlobí z hlediska jádra tak, jak tomu bylo dřív. A v Německu začínají dokonce demonstrace proti odstavení jaderných bloků.
A 23.11. bude v Lanshutu na vysoké škole online přednáška o jaderné energetice. :-)

Insert a comment

You respond to the opinion: Zdeněk (10. 11. 2020 18:57)







© 2024 Fathers of clean energy