Česky English
Facebook Email

Elektřina nebude nikdy zadarmo

V dubnu 2014 jsem se sešel u kávy s jedním z manažerů ČEZ zodpovědným za výstavbu nových jaderných bloků a probírali jsme odstoupení ČEZu od tendru na nové jaderné bloky ETE3,4. Hlavním důvodem k ukončení projektu tehdy bylo, že se výstavba nových bloků kvůli nízkým cenám elektrické energie nevyplatí. Pokud si vzpomínám, cena byla tehdy kolem 25 Euro/MWh.

Kolega mi tehdy řekl: „Vsadím se, že cena silové elektriky bude v roce 2030 minimálně 100 Euro/MWh.“

Překvapivě již letos v září 2021 se toto stalo a v Německu nastalo zděšení:

https://www.wiwo.de/unternehmen/energie/energiewende-enbw-fordert-mehr-gaskraftwerke/27611522.html

Informace o cenách se objevily i v našich médiích:

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/nemecko-energie-elektrina-uhli-elektrarna.A210914_122159_eko-zahranicni_mato

 

Přečetl jsem si se zájmem, jak vypadá vývoj cen a zavolal jsem kolegovi, o kterém jsem se zmínil výše. Shodli jsme se, že jsme čekali vyšší ceny elektřiny, ale ne tak brzo, tedy už v roce 2021.

Škoda, že jsme před sedmi lety neměli křišťálovou kouli, nebo že stát jasně neřekl, že bude projekt ETE 3,4 garantovat. Kdyby se tak stalo, mohli jsme teď připravovat už zemní práce pro nové bloky.

Ale kdyby, to jsou chyby.

Doufám, že se nová vláda „nadechne“ a začne rychleji posouvat EDU5 a následně další jaderné bloky. Současná situace s cenou elektřiny – kde hlavním důvodem k navýšení je cena plynu – jasně říká, že nové jaderné bloky budou potřeba. Jinými slovy – cesta plynu je cesta do pekel.

V souvislosti se současnou cenou silové elektřiny na evropském trhu jsem si opět vzpomněl na jednoho německého profesora, na jehož přednášce jsem byl v době zrušení tendru na ETE3,4. Měl krásnou prezentaci plnou grafů a na jednom z nich dokazoval, že jak se bude zvyšovat podíl OZE na výrobě elektrické energie, tak bude docházet k snižování ceny energie. Tehdy se taková závislost v Německu jevila jako možná.

Pan profesor protáhl křivku snižování ceny elektriky v závislosti na procentuálním zastoupení OZE v energetickém mixu a vyšlo mu, že při víc jak devadesáti procentním zastoupení OZE bude cena silové elektrické energie nulová.

Už tehdy bylo jasné, že je to nesmysl.

Kolem Vánoc můžeme na trhu vidět i záporné ceny elektrické energie. To je pravda. Ty však nejsou dané velkým podílem OZE, ty jsou dané masivními dotacemi v letech minulých.

Zrušme dotace a ukáže se realita.

Jak by to asi vypadalo, kdyby byla cena elektrické energie nulová? Bylo by to jako za minulého režimu v českých panelácích, kde se díky topení bez regulace držela tzv. „trenýrková teplota“ někde na úrovni 28 až 30 st. C?

Kdysi v Rusku udělali v jedné vesnici experiment, že zkusmo nastavili komunismus. Pro ty, kteří si na to nepamatují, nebo pro mladší čtenáře - v komunismu měl dostat každý vše „podle jeho potřeb“. Zadarmo.

Zkusili to s tím, že rozdávali chleba. Zadarmo. No a lidi začali chlebem krmit prasata.

Kdyby byla dnes elektrika zadarmo, proč bychom šetřili? Proč bychom vypínali televizi, troubu?

Kdepak, je dobré mít něco za něco. Nehledě na to, že elektrická energie zadarmo z OZE je utopie.

Současný nárůst ceny elektrické energie v Německu má zajímavý dopad v průzkumech. Za poslední tři roky se zvýšil počet Němců, kteří chtějí, aby byla nadále využívána jaderná energie. Ten nárůst je za poslední tři roky z 20 % na současných 31 % (Passauer Neue Presse).

Dokonce, světe div se! Návrat jaderné energie do své země si přeje i italský ministr životního prostředí (Frankfurter Allgemeine Zeitung). Není prý důvod, aby na jaderné energii lpěla „ideologická klatba“.

Jo, když jde o peníze z peněženek normálních lidí, ideologie se přehodnocuje.

Možná si někteří z čtenářů vzpomenou, že Itálie odstavila své reaktory a o návratu k jádru začala uvažovat v roce 2003 po masivním, deset hodin trvajícím Blackoutu. Než však stačili něco rozhodnout, přišla Fukušima…

Dnes už je to víc jak měsíc od zveřejnění výše zmíněných článků v médiích. A cena elektrické energie je stále na vysoké úrovni. Hlavním důvodem je pořád plyn. V Evropě údajně nejsou před zimou zaplněné zásobníky plynu, a to vede k nervozitě na trhu.

V našich článcích jsem to již zmiňoval, dnes znovu připomenu. Zkuste si představit, co se stane, když nahradíme uhlí plynem a trh „znervózní“.

A už jen dovětek.

Návratnost investice do pátého bloku JE Dukovany je počítána někde kolem 60 Euro/MWh.

Dnes, tedy 22. 10. 2021 „zaparkovala“ cena silové energie na burze na 123 Euro/MWh a zatím to nevypadá, že by šla dolů.

Budeme už konečně stavět?

Jiří Tyc

Comments

Jindra (23. 10. 2021 11:27) - reagovat
Domnívám se, že především je nutno si ujasnit, zda se proti EU, která si stavbu jaderných elektráren nepřeje, prosadíme.
Dále je nutno zvrátit rozhodnutí o nepřipuštění Ruska do konkurzu. Připustit a ptát se: jaké garance nabízíte, atd.
Vyjmout dostavbu z účinnosti EIA. Už proto, že Dukovany léta produkují a nic se neděje. Urychlit plánování. V USA existují JE, které byly, v minulém století vybudovány, se vším všudy, během šesti let.
Zvažovat dodávku na klíč, tak jako do udělali Finové. Olkiluoto sice nefunguje dodnes, ale za to Finové kasírují.
Areva - Francouzi nikdy. Jsou drazí a arogantní a mimo svou zemi ještě nikdy nic nepostavili.

Insert a comment

You respond to the opinion: Jindra (23. 10. 2021 11:27)







© 2024 Fathers of clean energy