Česky English
Facebook Email

Energetika na konci roku 2021

Poslední vývoj situace na trhu s elektřinou ukazuje, že po lehké stagnaci během října 2021 jde cena opět prudce nahoru. Jako by si elektřina potřebovala trochu odpočinout před dalším „výstupem“ na vysokou horu.

Ono to totiž skutečně graficky vypadá, jako horolezecký výstup.

Problém je v tom, že my nevíme, kde je ten „elektrický Mount Everest“.

Ve chvíli, kdy píšu tento článek je cena 223 Euro za jednu MWh.

Pro producenty „čisté“ energetiky, do které počítám i jádro, je to důvod k oslavě. Konečně se totiž dá začít stavět zdroj elektrické energie, kde se investiční náklady bez dotace vrátí.

Ale pro firmy a občany je to důvod k zamyšlení a očekávání, že ohlášené zdražení elektrické energie nemusí být konečné.

Podle analytika Trinity bank Lukáše Kovandy bude trend pokračovat s novou „zelenější“ vládou v Německu.

https://www.kurzy.cz/zpravy/623080-cesi-pociti-odchod-merkelove-i-na-svych-penezenkach-jeste-vice-jim-zdrazi-elektrina-ci-plyn/

Uvidíme…

V posledních letech koncem roku fungovalo, že když začalo v Severním moři foukat, ceny elektrické energie na burze se snížily. Lidé jsou doma, spotřeba v zemi se snižuje, ale majitelé větrných elektráren nechtějí své stroje odstavit, a tak nabízí svoji výrobu dokonce i za zápornou cenu.

Letos to tak ale nevypadá.

Ostatně stav, kdy spotřebováváte elektrickou energii a někdo Vám za to ještě platí, je stav nesmyslný a měli jsme ho v Evropě jen díky masivním dotacím do větrné energetiky v Německu.

Výrobu elektrické energie, ať je to z jakéhokoliv zdroje, prostě musí vždy někdo zaplatit.

Ale nechme cenu cenou, ať si jde svojí cestou a pojďme se podívat, co zajímavého se ještě koncem roku v energetice děje.

Die Zeit je jedním z mnoha německých deníků, které se zabývají budoucností energetiky. Jejich redaktorka Petra Pinzlerová se zamýšlí nad tím, jestli Evropská unie zařadí jádro a plyn mezi ekologické zdroje energie. Domnívá se, že tato otázka by mohla „ukončit přátelské vztahy koaličních partnerů“ v německé vládě. Podle Pinzlerové nejde jen o to, jestli jsou jádro a plyn prospěšné pro životní prostředí. Jde hlavně o střet „francouzských ambic a německého přesvědčení“.

https://www.zeit.de/politik/deutschland/2021-12/atomkraft-gas-eu-taxonomie-ampel-regierung-5vor8

O budoucnosti energetiky v Evropě už mělo být rozhodnuto, ale diskuse jsou velmi náročné a konsensus zatím není na světě. Snad v půlce ledna.

Jde totiž o to, jaké druhy elektrické energie budou mít do budoucna podporu a jaké ne.

Zásadní spor je o jadernou energetiku, která je trnem v oku některým členům v EU.

Jenže některé jiné státy v Unii si naopak nedovedou svoji budoucnost bez jádra představit. Největším hráčem této skupiny je Francie, ale i ta dlouho „tahala za krátký jaderný konec“.

V poslední době se však objevilo něco, co se při vyjednávání dá použít jako velký trumf. Není to vliv jaderné energetiky na ekologii, na bezpečnost, na cenu. Je to potřeba Německa nadále používat pro výrobu elektrické energie plyn.

Kdo z našich čtenářů někdy vedl obchodní jednání, ví moc dobře, jak se špatně vyjednává, když nemáte v kapse žádný trumf, když nemáte protistraně co nabídnout, když nemáte čím pohrozit.

Chcete jádro? My Vám ho neschválíme. Tečka.

Ale schvalte nám jádro a my Vás podpoříme při spalování plynu, to už je jiná písnička!

Podle mého názoru nemá plyn co dělat mezi „ekologickými“ zdroji elektrické energie. Významná stopa z hlediska CO2, ale i metanu (uniká z netěsností v plynovodech, ale i v místě těžby). Kromě toho je tu i významný problém neekologický a tj. nebezpečná závislost na dodavateli.

Ale jak se v Čechách říká „účel světí prostředky“.

Němci došli k závěru, že bez jádra a bez uhlí zle se jim povede, protože cesta k nízkouhlíkové energetice je ještě hodně, hodně dlouhá.

Nechci to zakřiknout, ale myslím si, že se misky vah začínají naklánět k nějaké dohodě a jádro se v Evropě vymění za plyn. A ani Rakušani s tím nic nenadělají.

Jejich poslední vyjádření jsou dokonce dost poraženecká. Což jsem snad od nich nikdy neslyšel.

Například dle Oberösterreichische Nachrichten rakouský kancléř Karl Nehammer prohlásil, že Rakousko boj proti jádru „pravděpodobně prohraje“.

https://www.nachrichten.at/politik/aussenpolitik/eu-gipfel-warnt-kreml-vor-massiven-konsequenzen;art391,3515466

Další zajímavá zpráva ke konci roku se týká spalování dříví. Jedna studie upozorňuje, že tento zdroj energie je škodlivější, než bychom si mohli myslet.

https://energozrouti.cz/z/okamzite-omezte-spalovani-dreva-vyzyvaji-vedci-kvuli-emisim

Jak říkávám studentům na besedách o energetice, žádný zdroj elektrické energie není ideální, každý má své dopady na životní prostředí a na naše kapsy. Každý má své výhody, každý své nevýhody.

Co napsat na závěr?

Rok 2021 byl nejen z hlediska výroby elektrické energie rokem zajímavým a v dalších letech to nebude jiné. Německo v roce 2022 definitivně skoncuje s jadernou energetikou. Tedy do té doby, než zjistí, že modulární reaktory jsou dobrá věc. Dávám tomu tak deset let, kdy se v Německu objeví nové jaderné projekty.

V energetice jakož i v dalších oblastech života na nás občas vykouknou zajímavé paradoxy.

Němci dne 31. 12. 2021 odpojí od sítě tři reaktory. A budou slavit.

Finsko před několika dny spustilo třetí reaktor jaderné elektrárny Olkiluoto. A slaví.

A obě události, jak v Německu, tak ve Finsku se dějí mimo jiné ve jménu ekologie.

Buďme rádi, že alespoň fyzikální zákony zůstávají stejné, bez ohledu na názory jednotlivých zemí EU. A budou platit minimálně i v roce příštím. :-)

 

Všem našim čtenářům i všem členům spolku Jihočeští taťkové přeji pohodový a úspěšný rok 2022.

Jiří Tyc

Comments

Hošek Vladimír (28. 12. 2021 15:40) - reagovat
velmi čtivé a i mě srozumitelné

Insert a comment

You respond to the opinion: Hošek Vladimír (28. 12. 2021 15:40)







© 2024 Fathers of clean energy