Česky English
Facebook Email

Jádro má zelenou!

Zpráva z českých médií ze dne 2.2.2022: „EU vyhoví České republice a zařadí jadernou energetiku mezi podporované zdroje.“

Chtělo by se vykřiknout hurá! Ale musíme krotit své emoce.

Ono se totiž nestalo nic víc než to, co se dalo čekat.

Německo s Francií se prostě nějak dohodnout muselo. Jak jsem již psal ve svém vánočním článku, Francie se neobejde bez jádra, Německo ještě dlouhá léta bez plynu.

Ve zprávách se krásně říká, že EU „vyhověla požadavkům ČR“, já z toho ale cítím touhu některých českých politiků být poplácám po zádech nebo pohlazen po zbytcích vlasů.

Dokazuje mi to i včerejší diskuse na FB jedné funkcionářky hnutí ANO. Tvrdí, že si koalice Spolu přisvojila úspěchy minulé vlády, protože dohodu o jádru přece zařídil Babiš.

Nedalo mi to a napsal jsem na ten konkrétní FB svůj komentář v tom smyslu, že Česko mělo na schválení jádravliv asi jako na rotaci Země.

Rozumím ale vládní koalici, že si chce vydobýt zásluhy na energetickém poli a rozumím také hnutí ANO, že se brání.

To se tak prostě v politice dělá.

Kdo z Vás viděl pohádku O slunečníku, měsíčníku a větrníku, možná si vzpomene na scénu, kdy princ stojí tváří v tvář zloduchovi, tasí meč a hodlá se bídákovi postavit. Ten má náhle strach ve tváři a utíká. Princ to bere jako vítězství své odvahy, ale nevšimne si, že za ním stojí tři nadpřirozené bytosti z názvu pohádky a těch se zloduch zalekl.

Z hlediska taxonomie je to teď podobné. My si prostě v dnešní zprávě nevšímáme, že za námi stojí mocný „Frantík“ a toho ne že by se Němec zalekl, ale musí ho respektovat.

Rozdíl mezi princem z pohádky a našimi politiky je v tom, že princ nevěděl, kdo vlastně zloducha zahnal.

To ale nechme bokem, takové chování politiků prostě nezměníme v žádných volbách. Možná že T. G. M. by se zachoval jinak a přiznal zásluhy Francie (už i kvůli tomu, aby měl doma od manželky klid :-)), ale noví Masarykové se dnes moc nerodí.

Výsledek diskusí v Bruselu je, že jádro bude ještě pár let bráno na milost a banky dostanou jasný signál, že investovat do této oblasti je „košér“.

Podle mého názoru tomu také hodně pomohlo, že v rozhodování o podporovaných zdrojích výroby elektrické energie nelze použít právo veta. Pokud mám správné informace, muselo by se proti závěru taxonomie postavit víc, než 20 zemí, což se nestalo a nestane.

Rakousko se rozhodlo kvůli taxonomii EU žalovat, odhaduji ale, že to nebude mít nějaký význam.

Z výše uvedeného vyplývá, že můžeme směle dál připravovat výstavbu nového jaderného bloku EDU5.

Ale podmínkou nutnou k tomu, abychom měli v ČR nové jaderné bloky je, že dojde ke konsenzu vládních stran a opozice.

Je mi to líto, ale už jsem zase u té naší české politiky. Když vidím, jak se dohaduje vládní koalice s opozicí, kdo zařídil povolení stavět jaderky v Česku, když vidím, co je schopna opozice dělat kvůli pandemickému zákonu, polévá mě horko.

Takhle se chceme domlouvat na čtyřech nových jaderných blocích, které zajistí nízkouhlíkovou energetiku?

Sleduji to s obavami.

Přitom je stále víc indicií, že bez jádra to v ČR nepůjde.

A Ti, kteří říkají, že plyn bude lepší, nechť se podívají do Evropy.

Viz například zde:

https://ekonomickydenik.cz/cerna-ne-zelena-elektrina-jak-drahy-plyn-a-slaby-vitr-vratily-uhli-docasne-zpet-do-hry/

Ano, logicky když nefouká a plyn je drahý, vrací se uhlí. Nefoukat bude ale i době, kdy uhlí nebude k dispozici. Potom se už nebudeme moct obejít bez plynu. A co na to producenti plynu? No, když nebude uhlí, tak svůj produkt ještě víc zdraží. Proč by to neudělali? To je zákon trhu.

Další zajímavá zpráva:

https://kurier.at/chronik/welt/energieforscher-atomkraft-zu-teuer-um-zum-klimaschutz-beizutragen/401889143

Podle odborníků na energetiku Helmuta Haberla z vídeňské Universität für Bodenkultur a Franze Meistera z rakouského úřadu pro životní prostředí jaderná energie nemůže významně přispět k dosažení klimatických cílů. Jmenují hned několik důvodů: nákladnou a zdlouhavou výstavbu reaktorů, vyčerpatelnost uranu a trvalé problémy spojené s jaderným odpadem a těžbou uranu. Zprávu zveřejnil Kurier.

Můj komentář? Ano, budování nového jaderného bloku je oproti nové plynové nebo FVE elektrárně zdlouhavé. Jak ale souvisí s oteplováním země další argumenty?

Uranu máme na Zemi zatím dost, zhruba na nižší stovky let. Potom tu máme thorium, můžeme použité palivové články přepracovat atd. Přitom z hlediska klimatu se musíme činit v příštích desítkách let, takže nám nedostatek uranu nehrozí.

Stejně tak klimatické změny neohrožuje otázka radioaktivního odpadu. Jestli zde pánové „výzkumníci“ mají na mysli výstavbu trvalých úložišť, ano bude zde nějaká uhlíková stopa. Ona ale není u dolů na křemík (FVE panely) a na lithium (baterie do elektromobilů)?

Jak se říká, účel světí prostředky, teta Kateřina ze Saturnina by možná přidala ještě další přísloví, třeba jako „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“. Je to přece názor z rakouského úřadu pro životní prostředí…

Toto samozřejmě platí i naopak. Už jsem taky za svoji kariéru energetika viděl „studie“ od jaderníků, z kterých byl hodně cítit cíl, snaha nekoukat kolem sebe a vyzdvihovat jen výhody.

Co říci závěrem?

Nejlépe ještě něco o plynu, protože vše výše napsané s plynem souvisí.

Jeho cena na trhu dnes nedosahuje říjnového maxima z minulého roku, ale drží se pořád vysoko.

Vliv na to může nyní mít i nejistota ohledně možného konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem, možné zablokování plynovodu Nord Stream 2 atd.

Zásobníky v Evropě nejsou zaplněny ani z poloviny, více plynu se spálilo kvůli nižší produkci elektrické energie z obnovitelných zdrojů a také kvůli nižším teplotám v průběhu zimy.

Máme v živé paměti, kdy jsme kvůli nedostatku plynu nemohli koupit močovinu do svých automobilů a teď se řítí další pohroma.

Podle aktuálních zpráv bude kvůli nedostatku zemního plynu nedostatek hnojiv a hrozí tak nižší produkce obilí a tím i jeho vyšší cena.

Jak je vidět, vše souvisí se vším.

A teď zcela na závěr bych mohl vykřiknout do světa jako politik:

„Postavme nové jaderné bloky, bude levný chléb!“

Ale nejsem politik, hesla nechám jiným.

Jiří Tyc

Comments

Jindra (4. 2. 2022 17:36) - reagovat
Pokud vím, tak není v kompetenci EU, Evropské komise, rozhodovat, jak si budou členské státy vyrábět svou energii.
Není ale zdaleka vyhráno. Bezesporu jediní Rusové dodávájí spolehlivé a cenově příznivé JE. Francouzi jsou drazí a neuspěšní. Totéž Američané a o Jihokorejcích se snad ví jen to, že Arabům nasmlouvané včas dodali a ti pak neměli obsluhu.
Kromě toho je třeba se vrátit do šedesátých let minulého století, kdy Američané stavěli JE za pět let, se vším všudy. I kdyby to mělo být dnes dvakrát tak dlouho, byl by to úspěch.
EIA buď odstranit úplně a nebo "přepsat" původní. Všechna ostatní povolení taktéž.
Není myslitelné, abychom opět trpěli nedostatkem proudu jako v létech šedesátých, za vlády komunistických zločinců.

Insert a comment

You respond to the opinion: Jindra (4. 2. 2022 17:36)







© 2024 Fathers of clean energy