Česky English
Facebook Email

Fukušima neví, co s vodou

Po nějakém čase se opět píše o havarované JE Fukušima:

https://www.theguardian.com/environment/2019/sep/10/fukushima-japan-will-have-to-dump-radioactive-water-into-pacific-minister-says

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/japonsko-jaderna-elektrarna-nehoda-katastrofa-zemetreseni-tsunami-privalova-vlna-radioaktivita-konta.A190910_111155_zahranicni_dtt

 

Těm, kdo se o jádro zajímají není třeba více připomínat, co se na této elektrárně stalo.

Byl to samozřejmě problém, je to problém a bude to ještě problém.

V posledních dnech jsme mohli zaznamenat několik nových informací.

Jedna byla ohledně radioaktivní vody, která se na území elektrárny neustále hromadí. Na fotkách v odkazu výše je vidět, jaké množství vody se na elektrárně skladuje.

Další zpráva byla o tom, že soud osvobodil manažery elektrárny, kteří byli původně obviněni z toho, že věděli, že může dojít k zemětřesení, a tedy potenciálně i k tsunami, a přesto nepřipravili elektrárnu na krizový stav.

Osvobozeni byli proto, že jim nebylo dokázáno, že měli dostatek informací o blížícím se nebezpečí.

Musím se přiznat, že tomu moc nerozumím, protože i kdyby věděli, že se něco blíží a měli třeba dva dny na nějaká opatření, maximálně by tam nechali navézt množství elektrocentrál. Zvýšenou zeď za pár hodin rozhodně nepostavíte.

Podle informací z Japonska byla výška ochranné zdi projektována na stoletou tsunami. Jenže vlna přišla tisíciletá… Jako manažer elektrárny výšku zdi buď akceptujete, anebo se rozhodnete, že tu práci dělat nebudete. Těžko ale pár hodin před katastrofou učiníte opatření, které zachrání tavení paliva.

Jo, kdyby měli záložní zdroje elektrické energie mimo dosah vody a kdyby měli (jako máme na Temelíně) kolem zařízení primárního okruhu tzv. spalovače vodíku, mohli jsme se v roce 2013 dozvědět jen to, že tsunami elektrárnu poškodila a vyřadila z provozu, ale nedošlo při tom k úniku radioaktivity. Škoda…

Jinak pro ty, co neví, spalovače vodíku jsou v podstatě takové velké krabice, v kterých jsou malé kuličky potažené titanovou černí a přes tyto kuličky v havarijním stavu prochází parovzdušná směs s velkým obsahem vodíku. A vodík je „spalován“, přesně řečeno opět se spojuje s kyslíkem a tvoří vodní páru.

Jenže tohle Fukušima neměla. A koncentrace vodíku ve vzduchu 4% až 70% a jedna jiskra k tomu…

Vraťme se nyní k tomu hromadění vody.

Japonsko uvažuje, že bude muset tuto vodu nejdéle v roce 2022 vypustit do moře. Dle článku je ve vodě tritium a „další chemikálie“.

Tritium se tvoří u všech tlakovodních jaderkách a tedy i na Temelíně. Ředí se a vypouští do Vltavy.

Nebyl by tedy problém pouštět tritiové vody i do moře.

Problém může být s těmi dalšími prvky. Ze zprávy ale nevíme, které to jsou.

Zde by mohlo pomoci odpařování vody, ale vzhledem k tomu, že se té vody (podle informací z Fukušimy) hromadí až sto kubíků denně, musely by ty odparky být velmi výkonné.

Produktem odparek je koncentrát, který se zalévá do bitumenu a vozí na úložiště. To, co se odpaří je destilovaná voda s obsahem tritia.

Co ještě doplnit k Fukušimě?

Jezdím pravidelně na besedy na školách, kde kromě jiného mluvíme o Černobylu a o Fukušimě.

Nedávno jsem měl besedu pro studenty, kde jsem mluvil o tom, že ve Fukušimě zemřel dosud jeden člověk na rakovinu plic z důvodu velkého ozáření.

Vždy k tomu dodávám i to, co v oficiální prezentaci není, totiž že dle statistiky zemřelo již více než 2100 lidí kvůli stresu. Kvůli tomu, že byli vystěhováni ze svých obydlí a prostě se s tím nedokázali vyrovnat. A i to je třeba počítat jako následek havárie na jaderné elektrárně.

Když jsem toto řekl, přihlásil se jeden účastník besedy s tím, že je to ode mne demagogie. Proč to nemám přímo v té prezentaci? Proč tam mám jen jednoho mrtvého?

A má pravdu. Mělo by tam být všechno. Ale… Podle mého názoru by tam mělo být všechno i u následků používání jiných zdrojů elektrické energie.

Kvůli těžbě hnědého uhlí bylo přestěhováno v České republice téměř 100 tisíc lidí. A víme, kolik z nich to nepřežilo? Nevíme. Většinou se toto dělo za minulého režimu a takové statistiky nebyly a pokud byly, tak byly v trezoru.

Takže pojďme si nalít čistého vína!

Vezměme tam jádro, uhlí, plyn, vítr, slunce, vodu…

Jen při protržení přehrady Pan Čchiao v Číně v roce 1975 zemřelo 25 tisíc lidí. A následně cca 200 tisíc lidí na infekce. Započítejme to tedy k vodní energetice.

Bylo by dobré, říci si otevřeně, jaké škodliviny vznikají při výrobě fotovoltaických panelů a proč v Číně zavřeli před léty velkou fabriku na panely.

Jenže, my něco bereme jako demagogii a někde zavíráme oči…

Na závěr se vraťme k Fukušimě.

V Japonsku kolem břehů jsou kameny staré až 600 let. Na těchto kamenech je napsáno: „Nestavte nic pod tímhle kamenem směrem k moři, protože tady už byla voda“.

Některé kameny jsou až 2 km od břehu.

Je to tak. Lidi to věděli už dávno. Jenže projektanti, a hlavně investoři to slyšet asi nechtěli… A tak stavěli zdi, o kterých si mysleli, že budou stačit.

Jedna obec na břehu v prefektuře Fukušima měla osvíceného starostu, který nechal postavit obrovskou ochrannou zeď.

Našli se takoví, kteří dali na starostu trestní oznámení pro plýtvání obecními penězi. A mělo být odsouzen…

Potom přišla tsunami a tato vesnice jako jediná přežila bez větších škod.

Starosta byl propuštěn a oslavován…

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ