Česky English
Facebook Email

Nesvítí a nefouká

Na besedách o energetice říkáme, že v Evropě bývá v lednu minimálně jeden den, kdy nesvítí a nefouká. A že v takový den je nám na houby, že máme tisíce MW instalovaného výkonu ve větru a ve fotovoltaice. V těchto dnech je prostě třeba elektriku vyrobit jinak.

O jednom takovém dni, který není pro OZE příznivý a je již v prosinci, pojednává zajímavý článek, viz zde:

https://svethospodarstvi.cz/komentare/do-evropy-prisla-zima-a-nemecke-energiewende-dosly-penize/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=1190230&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

Články spolku Realistická energetika mohu doporučit. Jsou občas drsné, ale nakonec to realismus bývá.

Jak se v článku píše, 1. 12. 2023 konkrétně v Německu byla výroba z FVE 2 % a z větru 4 %. Tedy ne úplná nula, ale do budoucna očekáváme od obnovitelných zdrojů daleko víc než toto.

Když budeme mít těchto zdrojů desetkrát tolik, tak v takový den, jako byl 1. prosinec vyrobí vítr a slunce dohromady 60 % elektriky. Tedy v Německu, kde jsou pro VE a FVE lepší podmínky, než máme my v ČR.

Takže 60 %, když bude desetkrát víc panelů a vrtulí. A kde vzít ten zbytek do sta procent? No zatím uhlí a plyn. Ale to časem nebude.

A teď otázka za 500 Kč: „Kde vzít ještě další elektrickou energii, kterou by nám mělo Německo dodat, když se tak nabízejí, že nám budou dodávat? Pravděpodobně najetím další mazutové elektrárny.

Za sebe musím říct, děkuji, nechci.

Díky velké nadílce sněhu dnes může sluníčko i svítit, ale přes sněhovou „deku“ se světlo k panelům nedostane. Osobně to mohu potvrdit. V neděli sluníčko krásně svítilo, ale panely mojí FVE byly tak pokryty sněhem, že vyráběly 20 W, slovy dvacet wattů. Normálně bez sněhu by to bylo 150krát víc.

A přiznám se, že jsem neměl odvahu vylézt na střechu a panely omést. Minulý rok jsem to jednou zkusil a za ten strach z pádu to nestojí.

Co s tím?

Kolikrát jsem v minulosti slyšel, a to nejen od našich „odborníků“, ale i z Německa, že nemusíme stavět nové jaderné bloky, protože nám Němci pošlou svojí elektrickou energii z VE a FVE. A levně.

Věřím, že pošlou. Ale kdy? Když jí budou mít přebytek. Což bude ale v naprosté většině případů tehdy, kdy i my budeme mít díky našim VE a FVE přebytek výkonu.

Takže tohle opět nebude fungovat.

Cíl naší energetiky musí být opravdu ve stavbě velkých jaderných bloků. A ty budou doplňovány obnovitelnými zdroji spolu s velkými úložišti energie, ať to budou přečerpávací elektrárny, kontejnery s bateriemi, výroba vodíku atd. A k tomu se ještě mohou přidat malé modulární reaktory.

Pro jádro přišla pozitivní informace z konference COP28 v Dubaji. Sešikovala se tam skupina 22 zemí, které podporují větší nasazení jádra. A chtějí do roku 2050 ztrojnásobit současný instalovaný výkon. Neznamená to ztrojnásobení počtu reaktorů, protože dnes se staví reaktory s větším výkonem než dříve. Ale i tak je to nadlidský výkon.

V současné době (přesně k 1.7.2023) bylo ve Světě provozováno 436 reaktorů s kapacitou 391 699 MWe.

Ztrojnásobení by tak znamenalo cca 1170 GWe. Což zpětně přepočteno na reaktory dejme tomu o instalovaném výkonu 1200 MWe (jako mají být v ČR) znamená postavit a spustit do roku 2050 cca 650 reaktorů.

Ještě dodám, že jich je dnes ve výstavbě 59.

Jsem velkým fandou jaderné energetiky, jsem přesvědčen, že je to správná cesta do budoucnosti, ale to, co pánové z 22 zemí světa deklarovali v Dubaji není nic jiného než utopie.

I kdyby na to byly peníze, tak nebudou výrobní kapacity a nebudou lidi, kteří by ty elektrárny postavili.

Nevím jak dnes, ale před cca deseti lety byla Evropa schopná vyrobit dva reaktory za tři roky.

V Česku máme nyní nakročeno k tomu, abychom začali stavět alespoň jeden velký reaktor a to EDU5. Ideální by bylo hned v závěsu postavit i EDU6 a ETE3,4. Problém budou peníze, kapacity dodavatele a opět jako jinde ve Světě kvalifikovaný personál.

Všechno jsou to věci, které se dají řešit. Pokud se opravdu CHCE.

Na závěr dnešního povídání jedna věc, které mě u té konference v Dubaji hodně zarazila.

Velké téma této konference jsou globální změny. Což jest naprosto v pořádku.

Co ale nechápu je, proč se tam sjelo 70 000 účastníků.

Co ta uhlíková stopa? To nevadí?

Jiří Tyc

Komentáře

jindra (5. 12. 2023 10:14) - reagovat
Už sám předpoklad, že v Německu někdy bude 10x více VE a FVE je nesmyslný. Není místo, kde tato tařízení smysluplně instalovat a nejsou a hlavně nebudou, peníze.
Peníze nebudou stejně jako nejsou na tepelná čerpadla, která měla být vnucena zákonem všem německým domácnostem. Ta měla stát 130 miliard eur. A vůbec nebylo řečeno, kde se sebere proud na jejich provoz.
Němci přebytek energie nemají. Sami musí dovážet. Na naše sousedy je spolehnutí - že udělají všechno špatně.

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ