Česky English
Facebook Email

Ohlasy a dopisy

Pan Kerles, novinář, který příliš nefandí jaderné elektrárně Temelín, uveřejnil 8.3.2001 v Lidových novinách článek s názvem „Důležitý reparát“. Článek byl napsán u příležitosti odstavení prvního temelínského bloku pro realizaci úprav na regulačních ventilech na přívodu páry k turbíně. V těchto dnech byly úpravy ukončeny a tak si dovoluji vzpomenout na tento článek a pana Kerlese trochu opravit.

Píše, že nedávno stála elektrárna kvůli vibrujícímu potrubí a nyní pro úpravy „špatně fungujících ventilů“. Laik kroutí hlavou. Odborník ale ví, že to potrubí vibrovalo právě kvůli „špatně fungujícím ventilům“. Na jednom ventilu byly už úpravy provedeny a protože se osvědčily, tak se nyní udělaly i na ostatních třech ventilech. Takže pane Kerlesi nikoliv další závada, ale provedení úprav po potvrzení, že mají tyto úpravy skutečně smysl!

Pan Kerles dále píše, že pokud nebude ani druhá oprava úspěšná (nyní už víme, že je to stále první oprava), tak bude důvěra ve schopnosti českých techniků vážně otřesena. Minulý týden navštívil Temelín profesor Pahr ze Švýcarska. Tento pán, který spouštěl několik jaderných elektráren v barvách firmy Brown Boveri při své návštěvě potvrdil, že velmi podobné problémy s vibracemi řešili také. A trvalo jim to téměř dva roky! Jestlipak byla pověst firmy BB otřesena?

V článku pana Kerlese je současné ověření oprav na Temelíně přirovnáno k přísné maturitní zkoušce. Píše se tam: „Každý student může propadnout u maturity a následně složit reparát. Jestliže však o sobě celé roky tvrdí, že je premiant, musí u učitelů počítat s přísným metrem.“ Tento příměr značně pokulhává. Elektrárna Temelín včetně té tolik diskutované turbíny je prototyp. A chtěli bychom udělat v tomto případě příměr se studentem a maturitou, šlo by to jedině takto: Ten nejlepší student jde k maturitní zkoušce a teprve tam zjišťuje, jaké jsou otázky! A odchází poražen ne proto, že by to byl flákač, ale proto, že po něm zkušební komise chtěla něco jiného, než se učil. A proto se bude učit dál a chodit tam tak dlouho, až tu zkoušku udělá. A to právě proto, že je dobrý! Kdyby to nebyl premiant a měl takové podmínky u maturity, tak by hodil flintu do žita a na zkoušku dospělosti  by se vykašlal. A přesně tak je to na Temelíně. Ladí se celé zařízení a ještě se několik měsíců ladit bude. A ne proto, že by elektrárnu spouštěli „flákači“, ale proto, že se stále objevují nové a nové problémy, které s sebou přináší prototypové zařízení. A jen ten, kdo se nevzdá, může vyhrát. Ten, kdo to vzdá, se může potom jen posmívat: Trvá Vám to dlouho! Co to tam pořád vyvádíte? Zase prasklá trubka? Zase týden zpoždění? Atd. Účel to má ale pouze jeden -  léčba vlastního mindráku.

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ