Česky English
Facebook Email

Jádro stoupá v ceně i pro Arnolda Schwarzeneggera

Nám známý filmový Terminátor se za poslední týdny dvakrát zviditelnil.

Poprvé to bylo, když ho naštvala díra v silnici v Los Angeles a společně s kamarádem jí zasypali rychleschnoucím cementem. Potom se ale ukázalo, že ta díra tam byla kvůli revizním pracím plynařů a ti museli opět kopat…

Pro nás je mnohem důležitější druhé zviditelnění, když Schwarzeneger podpořil jadernou energetiku a to přímo „v jámě lvové“, ve Vídni.

Viz zde:

https://www.derstandard.at/story/2000146491559/demos-gegen-arnies-klimagipfel-weil-er-saeumige-politiker-einlade

Dodávám, že jaderná energetika rozhodně lidstvo nezachrání. Na to by byly potřeba stovky nových jaderných bloků, a to prostě neumíme. Nemáme na to materiál a lidi.

Ale má smysl stavět jaderné elektrárny tam, kde to „umí“. A zároveň neodstavovat jaderky jen kvůli ideologii, tak jak to udělalo Německo.

Když jsem hledal informace pro napsání tohoto článku, narazil jsem mimo jiné na rozhovory s panem profesorem Smilem.

Viz zde:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-profesor-smil-rozbiji-cesky-sen-zadna-jaderna-energie-tu-nebude-231268

a zde:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-profesor-smil-o-elektromobilech-a-zelenem-svete-nedava-to-smysl-231348?#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest226_mohlo_by_vas_zajimat_varC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Zdaleka ne ve všem s panem profesorem souhlasím. Například si nemyslím, že stavět fotovoltaiku na poušti je nějaká výhra, jak to doporučuje.

Kdo má svojí vlastní FVE tak ví, že čím větší teplota, tím nižší výkon. Na poušti navíc vidím problém v nánosech písku na panelech.

Též nejsem takový skeptik jako pan profesor, pokud jde o nové jaderné bloky ve světě, speciálně v Evropě.

Má pravdu, že většina realizovaných staveb měla zpoždění a stála víc, než původně měla. Ale máme tu některé „vlaštovky“, jako například JE Barakah.

Ostatně Temelín měl velké zpoždění oproti harmonogramu a teď už je po dvaceti letech provozu bohatě zaplacen. A díky nízkým provozním nákladům je spolu s Dukovany „zlatým vejcem“ naší energetiky.

Jsem stále přesvědčen o tom, že pro některé země je jádro tou nejlepší možnou „páteří“ energetiky. A ČR je jednou z těch zemí.

V čem s panem profesorem souhlasím je, že výpusti CO2 celé EU jsou celosvětově zanedbatelné. To je nakonec fakt, který se nedá zpochybnit.

A protože se spousta rozvojových zemí na světě chce mít lépe, než se mají doteď, bude se zvyšovat spotřeba elektrické energie a bude se pálit víc fosilních paliv. A CO2 v ovzduší bude přibývat.

Ať chceme, nebo nechceme, Země se bude dál oteplovat se všemi důsledky, které z toho vyplívají, jako je postupné potápění některých korálových ostrovů či velkých delt některých řek. A nastane stěhování milionů lidí.

Bude to tak, protože svět není schopen se ohledně drastické redukce výpustí skleníkových plynů domluvit. A v nejbližších letech se nedomluví.

Je to takový paradox. Evropa investuje obrovské množství finančních prostředků do redukce vypouštění CO2. Plánujeme odstavování uhelných elektráren, plánujeme přechod z klasických automobilů na elektromobily a teď už se mluví například i o zákazu benzínových sekaček na trávu… A přitom i když dosáhneme v EU v oblasti CO2 „nulu“, bude to celosvětově jako plivnutí do moře.

Podobně to dopadlo s Kjótským protokolem. Evropa splnila své cíle, zbytek Světa to ale přebil ještě vyšší produkcí kysličníku uhličitého, než jakou byla evropská úspora.

Další paradox je, že v EU, která je lídrem redukce CO2 na Světě, ničí aktivisté umělecká díla, aby upozornili na klimatické změny. Odnesla to například i světoznámá kašna di Trevi v Římě.

Nedávno se aktivisté v Berlíně rozhodli přilepit k silnici, aby blokovali dopravu. To už někteří řidiči nestrávili a pár aktivistů dostalo za uši.

Perličkou na jedné podobné akci bylo, že dva z aktivistů – mladý pár – po „odlepení“ od silnice sedli do letadla a odletěli dálkovým letem na dovolenou někam do Asie. A udělali tak to, proti čemu protestují.

V Čechách se tomu říká „káže vodu a pije víno“.

Ale vraťme se k tomu, co píše pan profesor. Já neříkám, že bychom se měli na všechno vykašlat a pálit dál uhlí a plyn hlava nehlava. To opravdu ne. Ale chce to postupovat se selským rozumem a omezit v našem rozhodování ideologii.

Viz některá data ohledně elektromobilů.

Většina výrobních kapacit mědi je v Číně. Stejně tak vývoj akumulátorů je většinově čínský a u fotovoltaických panelů jak by smet.

Přechodem na určitý druh energetiky a mobility se tak můžeme stát závislými více, než je zdrávo.

A kam taková nezdravá závislost vede jsme si zažili nedávno s ruským plynem.

Jak říkám, chce to selský rozum a taky to, aby se odbornou věcí zabývali odborníci.

Nedávno se jeden právník na internetu rozohnil, že bez Rusů odstavíme obě naše jaderné elektrárny. Nevyklubal se však z něho skrytý talent pro energetiku, ale podporovatel dobrých vztahů s Ruskem. Mírně řečeno.

22.5. večer byl na ČT24 rozhovor se šéfem pražské burzy. Věřím, že je to člověk na pravém místě, ale jako odborníka přes energetiku ho prostě brát nemůžu.

Kritizoval přípravy na výstavbu nových jaderných bloků v ČR s tím, že se náklady nikdy nemohou vrátit. Argumentoval, že když jsou přebytky elektřiny ve FVE a větru, tak je cena na trhu záporná.

To je pravda, ale jak je to, když naopak nefouká a nesvítí?

To už řečeno nebylo…

Pokud nezačneme v Česku co nejdřív stavět nové jaderné bloky, zažijeme, co to je „nebýt soběstační“.

A věřme tomu, že trh se potom neptá. Dodavatel zjistí Váš problém s nedostatkem a cena za dodávku je potom „raketou“.

Věřme proto odborníkům, kteří mají už něco za sebou a kteří nabádají ke stavbě nových velkých bloků a modulárů.

Laikové, až si říkají, co chtějí.

I když to asi taky ne. Měla by být nějaká obecně uznávaná míra blábolů. Nějaká hranice.

Před pár dny strašil lidi nějaký pan Netík – malíř pokojů – jaderným výbuchem.

Viz zde:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/jod-jadro-vybuch-drabova-netik-dezinformace_2305201202_ank

Ten člověk radí, aby lidé dávali svým dětem preventivně 160 tablet s jodem, jako prevenci před jaderným výbuchem, který by mohl přivodit rakovinu štítné žlázy.

Jen připomenu, že normální dávka, která by se brala po úniku radiace jsou pro dospělého člověka dvě tablety. A protože tzv. Kalium jodid, což jsou ty tablety, nevydrží ve štítné žláze dlouho, bylo by třeba brát tablety na pokyn havarijního štábu v určený čas. Ne jako prevenci, ne jako potravinový doplněk.

Co s takovým malířem pokojů? Ten jeho nesmyslný příspěvek vidělo cca 110 tisíc lidí! Kolik z nich asi vyděsil? A kolik z nich by mohlo přivodit zdravotní problémy svým dětem, kdyby jim takové koňské dávky jódu dávali?

A převzal by pan Netík následně nějakou odpovědnost? Těžko.

Dřív, kdyby pan Netík něco takového zkoušel na vesnici v hospodě, proletěl by oknem ven.

A byl by klid.

Jenže to dneska nejde. Naopak stačí si udělat účet na Facebooku a mlet nesmysly.

Těžká to doba…

Jiří Tyc

Comments

Josef Koc (19. 3. 2024 13:47) - reagovat
Jirko, zamyslel jsem se nad dvěmi větami z Tvého článku, který se mi mimochodem velmi líbí: 1).”A protože se spousta rozvojových zemí na světě chce mít lépe, než se mají doteď, bude se zvyšovat spotřeba elektrické energie a bude se pálit víc fosilních paliv……..”. 2)”Evropa investuje obrovské množství finančních prostředků do redukce vypouštění CO2”. Evropa už mimochodem nepálí fosilní paliva, protože je už defacto všechno spálila. Vždyť si na uhlí postavila svoji průmyslovou revoluci a získala tak technologický náskok nad svými “koloniemi”. Mají tyto země právo postupovat stejně, nebo snad by měly
by měla mít Europa povinnost jim pomoci dobu “uhelnou” přeskočit? A jde to vůbec? Má tato situace nějaké rozumné řešení?

Insert a comment







© 2024 Fathers of clean energy