Česky English
Facebook Email

A zase ten Temelín!

V pátek 13.10.2000 pořádalo sdružení Jihočeské matky v Českých Budějovicích demonstraci proti Temelínu. Byl jsem se tam jako člen sdružení Jihočeští taťkové podívat. Přítomní slyšeli mnoho argumentů proti elektrárně. Naprostá většina z nich se dá vyvrátit. Když došlo i na vrhání špíny na naše občanské sdružení, chtěl jsem, aby mi předsedkyně Jihočeských matek paní Kuchtová půjčila mikrofon, abych mohl uvést největší lži na pravou míru. S úsměvem to odmítla.

Když mělo sdružení Jihočeští taťkové v červenci svoje setkání, byla paní Kuchtová pozvána, aby řekla na mikrofon své názory. Bohužel nepřišla. Mně bylo slovo odepřeno. Jihočeské matky se vůbec nechtějí bavit o technických argumentech. Jenže problém jaderné energetiky je převážně problémem technickým. Jejich strach z technických argumentů je však celkem pochopitelný. Připomíná to praktiky minulého režimu - strach z jiného názoru. Nenecháme je promluvit!

Po skončení demonstrace jsem zůstal asi hodinu a půl v rozmluvě s některými účastníky. Zjistil jsem, že jsou schopni jen opakovat to, co slyšeli. Temelín nepotřebujeme, je drahý, je nebezpečný, elektrárna změní klima v Jihočeském kraji atd. Když jsem ale chtěl po nich fakta a důkazy pro jejich tvrzení, zjistil jsem, že jim chybí vůbec základní znalosti z oboru radiační ochrany, fyziky, energetiky atd. Je to celkem pochopitelné. Většina lidí nemá čas takové informace shánět a vstřebávat. Shodli jsme se, že důvodem jejich protestů je strach. Strach z nepoznaného a vzpomínky na Černobyl. Já jim lžu, SÚJB lže, WHO lže, ČEZ lže, vláda lže. Jihočeské matky jim však otevírají oči!

Na temelínské elektrárně bylo aktivováno palivo. Všechny fyzikální testy zatím dopadly přesně podle očekávání. Je jasné, že elektrárna vzhledem k ceně, za kterou bude vyrábět elektrickou energii, vzhledem ke kvalitě svého zařízení, s kterou se zařadí mezi 20 procent nejlepších provozovaných elektráren světa, i vzhledem k nebezpečí jménem skleníkový efekt bude v provozu déle než projektovaných třicet let. Stejně, jako je tomu u dukovanské elektrárny, stejně, jako tomu bude například u naprosté většiny reaktorů v USA. Temelín bude vyrábět elektřinu bez ohledu na to, jestli jsou tu nějaké Jihočeské matky nebo Jihočeští taťkové. My můžeme jen ovlivnit, jestli lidé uvěří, že se není čeho bát, že elektrárna je opravdu bezpečná. Že mohou dál chodit do okolních lesů na houby, jako je tomu i u Dukovan nebo v zahraničí. O to se snaží naše sdružení. Jihočeské matky za sebou nechávají v lidech jenom strach. Jejich boj proti Temelínu je marný. To jim musí být jasné. Pokud není, je mi jich líto. Ale to, že tu budou v okolí bydlet lidé, kteří se budou bát Temelína, mít husí kůži při pohledu na chladící věže (mimochodem, ty stojí všude na světě, dokonce i v rakouském Linci), to je od sdružení Jihočeské matky krajně nezodpovědné. A neodpustitelné.

Jaderná energetika má, samozřejmě stejně jako všechno další, své klady a své zápory. A nedá se naprosto odsoudit a ani absolutizovat, jako to nejlepší a jediné možné. V pátek měli možnost účastníci demonstrace vidět Temelín jako to nejhorší, co u nás v republice máme. Ani slovo o tom, že už dnes je jasné, že Temelín bude lepší, než Dukovany, a to přesto, že ty patří do první pětiny světových elektráren. Ani slovo o tom, že na vrátnici dukovanské elektrárny se dá naměřit nejnižší radiační pozadí ze širokého okolí. (Samy Jihočeské matky vlastní studii jednoho třebíčského lékaře o zdravotním stavu obyvatel v okolí EDU, která vylučuje poškození zdraví z důvodu provozu elektrárny.) Ani slovo, že Dukovany vyrábí nejlevnější elektrickou energii v naší republice. Místo toho mohli demonstrující a okolojdoucí slyšet názor jednoho polárníka, že „dětem sirky a současné vládě jaderná energetika do ruky nepatří“.

Možná je zbytečné k tomu něco dodávat, ale přesto dodávám  - nenásledovala chvilka zamyšlení nad racionálností tohoto výroku, ale následoval velký potlesk.

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ