Česky English
Facebook Email

Antiblokáda (22. 6. 2001)

Dne 20.6.2001 se naše sdružení zúčastnilo symbolické blokády hranice s Rakouskem v Dolním Dvořišti. Původní myšlenka na takovou akci vzešla od Sekce mladých při České nukleární společnosti. Podpořilo nás též sdružení WIN – Ženy v jádře. Hranici jsme zablokovali ve spolupráci s našimi dětmi a jejich autíčky.

Sešli jsme se před třetí hodinou odpolední a několik minut vyjednávali s policií. Blokádu jsme povolenou neměli a byli jsme upozorněni, že budeme jednat protizákonně. Jinak byli policisti uznalí. Než jsme si to s nimi vyříkali, kde se vzali, tu se vzali pánové Neumüller (sdružení Stop Temelín) a pan Pühringer (Hornorakouská platforma proti jadernému nebezpečí) se svými pomocníky. Od silnice nás oddělili žlutou páskou s nápisem „Radioaktivita“ a naším dětem začali rozdávat sladkosti. Nafoukli několik balónků s nápisem Stop Temelín a celkem úspěšně se nám pletli pod nohy. Policisté nám sdělili, že pokud by nám to vadilo, stačí říct a oni je vykážou. Nepokládali jsme to však za nutné.

Po třetí hodině jsme se vypravili k celnici a ve vhodný okamžik (když nejezdila auta) jsme přehradili silnici. Dětem jsme samozřejmě vysvětlili, o co nám jde. Že nechceme dělat naschvály, ale naopak chceme upozornit na nesmyslnost takových blokád. Po „odpískání“ blokády jsme zůstali ještě nějakou chvíli v diskusi s protitemelínskými aktivisty. Nejdřív nás potěšili pozváním na výstavu alternativní energetiky. Potom nás ale ubezpečili, že chtějí pokračovat v „ostrých“ blokádách. Z prohlídky výstavy alternativních zdrojů sešlo. Nevím jak jiným, ale mě se prostě nechce jezdit na návštěvu nebo na výstavy do sousední země, když nemám jistotu, jestli se z ní budu moci vrátit domů.

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ