Česky English
Facebook Email

Brusel vrací jádro do hry

Návrh klimatické strategie EU:

https://www.euro.cz/byznys/nova-koncepce-brusel-vraci-jadernou-energetiku-zpet-do-hry-1431491

Nedávno prohlásil Bill Gates:

(https://vtm.zive.cz/clanky/bill-gates-o-boji-proti-zmenam-klimatu-jen-solarni-a-vetrna-energie-nestaci/sc-870-a-196120/default.aspx),

že elektřina a její výroba je jen jednou z oblastí, na které se musíme z hlediska skleníkového efektu soustředit. A má pravdu.

Není to jen o elektřině. Je třeba se podívat na zoubek také zemědělství a dopravě. I když – pravda – u dopravy, speciálně u elektromobility to zase souvisí s tím, z čeho tu elektrickou energii vyrábíme.

Ale nestačí jen vítr a slunce.

Pokud jde o elektrickou energii, návrh klimatické strategie EU říká, že v roce 2050 nebudeme téměř vůbec spalovat uhlí a plyn. Měli bychom mít cca 80% energie vyrobené z OZE a cca 15 % energie z jádra.

Z toho je na první pohled jasně vidět, že je zde počítáno s masivním nasazením velkokapacitních úložišť elektrické energie. Bez toho by to totiž nešlo.

Každý leden je totiž v rámci střední Evropy den, kdy nesvítí slunce a nefouká vítr. A v takovém případě by to energetika založená na větrných a FVE elektrárnách bez úložišť prostě neutáhla.

V návrhu klimatické strategie je v souladu s Gatesem zmíněna i produkce tepla a doprava. Obojí má víc souviset s elektřinou. Což jest jistě správné.

Při struktuře 80 % OZE, 15 % jádro a zbytek fosilní energetika je správným směrem i elektromobilita. Je třeba jen počítat s tím, že vzroste spotřeba elektrické energie. Dopravu a výrobu tepla musíme něčím „nakrmit“.

Když mluvíme o energetice jaderné, jsou zajímavé poslední zprávy z Polska a z Německa.

Poláci periodicky cca jednou za rok vyhlásí, že budou stavět jaderný blok. Vzhledem k tomu, že nemají moc dobré vztahy s Rusy, nepřipadá tak velká dodávka plynu z východu a vzhledem k tomu, že mají svoji energetiku založenou na uhlí, moc jiného než jádro a OZE jim nezbývá.

Zajímavé ale je, že ve zprávách z Polska pravidelně můžeme cítit obrovské nadšení, ale bohužel také naprosto nereálné termíny. Pořád je vidět, že nevědí „která bije“.

Na druhou stranu, to nám ani tak nemusí vadit. První blok nespustí v roce 2025, ale třeba v roce 2040. Důležité je, že budou jádro podporovat a že tak máme dalšího spojence nablízku.

V Německu se objevil zajímavý článek Süddeutsche Zeitung:

https://www.sueddeutsche.de/wissen/grafiken-daten-und-fakten-1.4234036

List připravil pro čtenáře odpovědi na zásadní otázky týkající se jaderné energie. Což není až tak normální. Poslední osvěta v německých mediích ohledně jádra se datuje pokud vím do minulého století.

V Německu se po Fukušimě spíš takové informace v tisku omezovaly. Dokonce se mluvila i o jisté formě cenzury…

Teď mi to ale připadá, jako by se Německo začalo trochu připravovat na nějaký možný návrat k jádru.

Když totiž začnete lidi v této oblasti vzdělávat, zmenší se odpor, naopak se povzbudí touha po dalších informacích. A když si lidi začnou hledat další potřebné informace a v souladu s Immanuelem Kantem si „poslouží vlastním rozumem“, můžeme očekávat i v Německu zajímavé věci.

V pondělí večer jsem měl zajímavou schůzku s jedním moudrým a velkým odborníkem na jádro. A tento „guru energetiky“ očekává, že se Němci vrátí k jádru s reaktory 4. generace.

Kdo ví!

Rozhodně by to bylo v souladu s návrhem klimatické strategie EU.

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ