Česky English
Facebook Email

Cena elektrické energie roste

Když se podíváme na burzu, vidíme poměrně prudký růst ceny silové elektrické energie.

A teď by se dala vytáhnout spousta článků, které v minulých letech mluvily o tom, že cena elektrické energie bude v budoucnu buď nulová, nebo naopak kolem 100 Euro za MWh.

Někdy v roce 2014, když jsem pracoval v dozorčí radě firmy ČEZ a kdy jsem spoluvytvářel energetickou politiku hnutí ANO, jsem dostával pozvánky na energetické semináře, které se pořádaly na Václavském náměstí. Byly organizovány zastánci obnovitelných zdrojů a na jeden seminář byl pozván jeden pan doktor z Německa. Už si dnes nevzpomenu na jeho jméno. Dobře si ale pamatuji na jeho prezentaci. Byla plná různých údajů o energetice, byla tam spousta grafů.

Musíme i uvědomit, že to bylo rok po Fukušimě. Tedy v době, kdy Německo vyhlásilo obrovský rozvoj v OZE a útlum jaderné energetiky.

Jeden z grafů v prezentaci mě ohromil a zároveň pobavil. Pan doktor tam dokazoval, že průvodní jev zvyšování podílu obnovitelných energetických zdrojů v Německu je klesání ceny silové elektrické energie.

To byl samozřejmě chybný předpoklad. Ale kdo by se tím zabýval, že?

Cena neklesá díky vyššímu podílu OZE, ale díky vyššímu podílu DOTOVANÉ elektrické energie.

Protože když dostávám dotaci nemusím jít na trh s vysokou cenou. Zrůdnost dotační politiky v OZE se ukázala naposledy koncem minulého roku, kdy byla cena silové elektrické energie v Německu záporná. Protože hodně foukalo a nebylo kam elektřinu dát, výrobci nabízeli až 80 Euro za MWh. Jen když si to od nich koupíte!

Protože když máte garantovanou cenu kolem 120 Euro za MWh, proč byste to neudělali, že?

Ale vraťme se k tomu semináři na Václaváku. Ten graf pana doktora (nemám nic proti doktorům!) byl protažen do rok 2050, kdy by mělo mít Německo podle autora 100 % vyrobené elektrické energie z OZE. A cena v letech stále klesala, až se v tom roce 2050 protnula s osou X. Byla tedy nulová…

Přihlásil jsem se do diskuse. Ne proto, abych rozporoval cenu, ale proto, abych pana přednášejícího upozornil, že zvyšující se podíl výroby elektrické energie pomocí větru v Německu dělá velké problémy v naší síti a že několikrát za rok dokonce porušujeme zásady provozu sítě. „Jezdíme“ bez rezervy, a tedy riskujeme blackout. Pana doktora to nějak rozčílilo a odpověděl mi, že již někdy v roce 2008 Němci jasně psali, kam s energetikou míří. Každý si to mohl přečíst a každý se na to mohl připravit. Tečka!

Dost arogantní přístup... Ale už jsem to nekomentoval a odešel jsem.

Na tuto příhodu jsem si vzpomněl právě teď, tedy jsem se dostal k článku o výsledcích srpnové aukce na pro německé onshore větrné elektrárny.

Zde:

http://oenergetice.cz/nemecko/srpnova-aukce-onshore-vetrne-elektrarny-nemecku-prinesla-dalsi-rust-cen/

 

Ceny stoupají. A je to logické. I když vezmu v úvahu, že „palivo“ je do větrných elektráren zadarmo, jsou tu náklady pořizovací, je tu údržba, jsou tu náklady mzdové…

A teď je podívejte, jaká je současná cena silové energie na burze:

Stoupá strmě jako křivka popularita krále v pohádce O staré bambitce. :-)

Důvody ke zvýšení ceny „siloviny“ nejsou jen ve snížení dotací. Je to svázáno i s množstvím zálohových zdrojů, s cenou uhlí, s množstvím vody na chlazení a pohon turbín v tomto horkém létě atd.

Je zde ale jednoznačný závěr: Cena elektrické energie nemůže být nikdy nulová.

Tolik tedy jeden pohled na vizi nulové ceny elektrické energie v budoucnu.

Na druhou stranu jeden můj kolega z týmu pro nové jaderné bloky někdy v roce 2013 tvrdil, že se cena bude šplhat nahoru a někdy kolem roku 2035 bude cca 100 Euro za MWh.

Když vezmu v úvahu to, že v těch letech budeme muset platit velké náklady na úložiště elektrické energie a inflaci, možné to je. Ale ruku do ohně bych za takovou cenu nedal.

Když se ale podíváte na současný vývoj, dává to opět naději stavitelům jaderných elektráren, že budou jejich projekty minimálně v Evropě zase rentabilní.

Zadáte-li do ekonomických výpočtů „rozumný“ rizikový koeficient a s přihlédnutím k výše uvedenému grafu odhadnete cenu siloviny v roce 2035, kdy by měl být do provozu uveden nový blok na Dukovanech, není to špatná investice.

Navíc, je tu pořád jeden velký bonus jaderné energetiky. Je téměř bez emisí a pokud bloky chladíte pomocí chladících věží, vyrábíte celý rok bez ohledu na to jestli mrzne nebo jsou pařáky.

 

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ