Česky English
Facebook Email

Cena elektrické energie – pro občany strašák, pro investory požehnání

Těžko se mi píše o elektrárnách a energetice, když kousek od nás zuří válka. I když i to se dá komentovat.

Například, že Rusové doslova ukradli Ukrajincům Záporožskou jadernou elektrárnu. Dobrou zprávou zatím je, že na této elektrárně jsou v provozu dva reaktory a že tam nehrozí nebezpečí havárie. Zatím…

Zajímavou informací bylo i to, že se ruské jednotky u Černobylu zakopaly v „rezavém“ lese.

Tam, kam si místní ani dnes po třiceti šesti letech od výbuchu čtvrtého reaktoru netroufnou chodit, tam si udělá zákop ruský voják. I když ruský… Často jsou to kluci z dálného východu, kteří asi donedávna nevěděli, co to vlastně Černobyl je.

Ale nechme válku válkou a pojďme k nám domů, kouknout se, co se děje na trhu s energiemi.

Na netu jsem našel zajímavý článek:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-ocima-byznysu-ocima-byznysu-nemci-zpackali-energetickou-revoluci-drahotu-vyvazeji-do-ceska-205488#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Němci by asi s textem nesouhlasili. Oni přece nic nezpackali, že? Oni jen dále sledují cíle „čisté“ energetiky. Já dodávám – ať to stojí, co to stojí.

Mrzuté je, že to stojí hodně i nás.

Cena elektrické energie je tvořena v Německu a je vysoká bez ohledu na to, že provozní náklady našich českých elektráren se zvýšily za poslední rok jen o několik procent.

Válka a situace kolem plynu a ropy vyhnala ceny elektrické energie do neskutečných výšin. Problém je, že na trhu je cena elektrické energie určena „závěrnou“ elektrárnou, a to je plynovka.

Další významný faktor ceny elektrické energie je povolenka na vypouštění CO2. Bývalo to směšných 7 Euro za tunu, což nebylo vůbec motivační k omezení provozu uhelných elektráren. Nyní je to cca 85 Euro, což jest zase neskutečné pro normální občany.

Pokud jde o dodávky plynu, tři dny před začátkem války na Ukrajině jsme se mohli dočíst, že USA „zahlcují“ Evropu svým zkapalněným plynem:

https://www.kurzy.cz/zpravy/635617-usa-zahlcuji-evropu-zkapalnenym-plynem-opec-nesplnil-produkcni-cile/

Sto dvanáctý den a dny další od zahájení války víme, že nejde o žádné zahlcení, ale že naopak toho plynu z USA stále není dost.

A bude ho bohužel v příštích týdnech ještě méně:

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/zkapalneny-plyn-usa-texas-dovoz-evropa-ceny-stoupaji.A220615_104056_eko-zahranicni_remy

Z hlediska ekologie dovozu plynu z Ruska, nebo z USA je to taky zajímavá otázka. Již před několika lety jsem zaznamenal informaci, že plynovody mezi Ruskem a centrem Evropy mají tolik netěsností, že cca deset procent dopravovaného média se cestou „vyfouká“ z potrubí ven a zesiluje tak skleníkový efekt. Na druhou stranu jeden velký tanker má údajně z hlediska exhalací stejnou stopu, jako milion osobních automobilů.

Podle mého názoru bychom měli více využívat elektrickou energii na úkor plynu. Nemám takový názor teď, kvůli válce na Ukrajině. Myslím si to již dlouhé roky a v naší prezentaci o energetice – s kterou jezdíme na školy – minimálně 10 let varujeme před závislostí na ropě a plynu z Východu.

Měli bychom dnes využít situace a co nejdříve „kopnout“ do země na Dukovanech a postavit pátý blok. A následně šestý a taky ET3,4.

V Německu se od konce února taky velmi často mluví o jaderné energetice. A na stranu podpory jádra se přidali i mnozí politici.

Je to logické. Energetika je věcí životně důležitou a jsou doby – například válečné – kdy jde prostě ekologie stranou. Nehledě na to, že odmítat jaderky nemá s ekologií, především s klimatickými změnami vůbec nic společného. Naopak.

Ten, kdo se zabývá energetikou, tak ví, že majitelé jaderných bloků, které byly Německu odstaveny k 31.12.2021 i ti, jejichž bloky se mají odstavit k 31.12.2022 se „tváří“ na pokračování provozu jejich zařízení velmi vlažně a spíš odmítavě.

Logicky. Představte si, že máte svůj business, který v souladu se zákony vedete k tvorbě zisku a někdo Vám do toho hodí „politické vidle“. Jo, zaplatí kompenzace za zmařenou investici, to ano. Ale když ten, z jehož rukou ty vidle vyletěly Vám teď říká, že máte objednat palivo, zainvestovat do zařízení a dál ho provozovat, budete mu věřit?

Uvěříte a za pár let si můžete „Energiewende“ zopakovat.

Dělám na jaderkách téměř celý svůj profesní život, tak si dovedu představit, kolik peněz firmy nainvestovaly do bloků, které se mají na Silvestra 2022 natrvalo odstavit. Jen nezbytně nutné množství…

Pro další provoz za horizont roku 2022 by si to vyžádalo spoustu dalších investic.

A mimochodem ani objednat jaderné palivo nejde lousknutím prstů…

V Německu prostě nyní sklízejí plody svého rozhodnutí (Energiewende) a já se jen obávám, že odstavení zbytku jaderných bloků u našich západních sousedů povede k dalšímu zvýšení cen elektrické energie u nás.

Co s tím?

Toť otázka pro politiky, ne pro energetiky.

Výsledkem výše uvedeného je to, že se v Česku opět poměrně vážně mluví o nových jaderných blocích.

Shrňme si to. V příštích měsících budeme vybírat dodavatele pro EDU5. A ten následně – když nabídne „dobré zboží“ – dostane již bez soutěže EDU6 a ETE3,4. Je to dobře, protože by nemělo žádnou logiku mít různé bloky od různých výrobců. Jako šéf údržby vím, jaké problémy může dělat různá technologie. Množství náhradních dílů, školení personálu atd.

Kromě velkých jaderných bloků se velmi nahlas začíná mluvit o tzv. SMR, tedy o malých modulárních reaktorech.

A první z nich (jeden, nebo dva reaktory) by mohl stát u JE Temelín. A to podle plánů firmy ČEZ již v roce 2034.

Podle prohlášení hejtmana Kuby dokonce ještě dřív.

Zní to jako pohádka a mé zkušenosti mi říkají, abych zůstal nohama na zemi a počkal na vývoj, především z hlediska povolovacích řízení.

V každém případě si myslím, že modulární reaktory mají smysl, mohou do budoucna nahrazovat i teplárny. A pomocí vysokoteplotních SMR se bude dát vyrábět vodík, což jest další velmi významné energetické téma.

Pro země, které mají problém s pitnou vodou, ale mají přístup k moři lze použít SMR k odsolování.

Co říci závěrem?

Nové jaderné bloky, jak velké, tak malé sebou přinášejí obrovské investice.

Pro normálního občana je cena elektrické energie v současné době šílená, pro investora, který chce postavit nový zdroj elektrické energie konečně nastala doba, kdy se vyplatí něco postavit.

A bez dotace.

Jiří Tyc

Komentáře

Jindra (21. 6. 2022 10:03) - reagovat
Cena el. energie je skandál a můžem si za něj výhradně sami: na burzu jdu s tím, co na ni chci prodávat, tedy ne s tím, co potžebuji sám. Napřed my, Česko first, potom ti ostatní. Muvit o solidaritě, na úkor občanů vlastní země, je zločin. Ano zločin, to není přehnané. Fiala a jeho vláda jsou zločinci.

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ