Česky English
Facebook Email

Fotovoltaika jako pět Temelínů

Zpráva z českého internetu:

https://www.hybrid.cz/australie-vybuduje-nejvetsi-solarni-elektrarnu-na-svete-s-vykonem-jako-5-temelinu

Zpráva přímo z Austrálie:

https://www.pv-magazine-australia.com/2019/11/20/australian-billionaires-invest-in-10-gw-northern-territory-solar-farm/

A další informace:

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvetsi-solarni-elektrarna-sveta-ma-mit-120-km2.elektrina-pujde-na-export-nejdelsim-podmorskym-kabelem

https://www.sciencealert.com/world-s-largest-solar-farm-to-pipe-power-internationally-from-australia-under-the-sea

 

Titulek české verze zprávy ze serveru Hybrid je poutavý: „Austrálie vybuduje největší solární elektrárnu na světě s výkonem jako 5 Temelínů“.

Takový titulek zaujme téměř každého, kdo se energetikou zabývá.

Jaká jsou fakta?

V roce 2023 se začne stavět v Severním teritoriu Austrálie největší FVE na světě.

Bude mít instalovaný výkon 10 GW. Bude stát na ploše 10 000 km2 (pro srovnání, je to jako celý Jihočeský kraj). Bude stát v přepočtu 460 mld Kč.

Dvě třetiny vyrobené elektřiny mají být skrze podmořský HVDC kabel exportovány do Singapuru vzdáleného 3353 km od pobřežního města Darwin. Nová elektrárna by mohla zajistit až 1/5 celkové spotřeby městského státu.

Již v diskusi pod článkem se dozvíme, že se nejedná o 10 000 km2, ale o 150 km2.

V Ekolistu už se píše o 120 km2.

A taky se dozvídáme, že cena nebude 460 mld Kč, ale cca 320 mld Kč.

 

Základní data – i když trochu zmatená – máme, pojďme se teď podívat, kolik ta elektrárna ve skutečnosti vyrobí, jak a s jakou účinností dokáže dovést elektrickou energii z Austrálie do Singapuru.

Místo, kde bude FVE stát leží na cca 19 rovnoběžce. Bude tam tedy rozhodně větší výroba na jednotku instalovaného výkonu než u nás v Čechách.

V ČR je průměrný sluneční svit kolem 3,8 MJ/m2 za rok. V Austrálii u města Darwin je to cca 7,9 MJ/m2. Což jest tedy ca 2,1krát víc než v ČR.

V Čechách by tedy zmíněná elektrárna za rok vyrobila cca 10 TWh, tedy jako 0,65 „Temelína“.

V Austrálii vyrobí za dvanáct měsíců cca 21 TWh. Tedy jako 1,36 „Temelína“.

Můžeme si teď říct první závěr: Poměřovat v titulku pět Temelínů s plánovanou FVE je velmi, velmi zavádějící. Ano, autor to jistě myslel dobře a mluví o instalovaném výkonu, nikoliv o výrobě. Může to být ale i starý trik, který laikovi říká, že obnovitelné zdroje vyrábí „o sto šest“.

Pokud jde o cenu nové elektrárny, tedy 460 mld Kč (nebo 320 mil Kč), je to dost peněz. Nevíme sice, co v tom všechno je, ale pravděpodobně ta cena bude včetně kabelu a včetně obrovského bateriového úložiště.

V článku je uvedeno, že půjde do Singapuru cca 2/3 vyrobené elektrické energie. To by znamenalo, že za slunného dne v létě bude předávaný výkon cca 7 GW.

Nejsem elektrikář, ale kolega, kterého jsem se dotazoval, předpokládá, že bude použit měděný kabel o průřezu 3000 mm2. Dělá se v délkách 500 metrů a přenese maximálně 3 GW.

Co to znamená? Že abych „procpal“ dvě třetiny vyrobené elektrické energie do Singapuru jedním kabelem, musím tam elektriku dodávat 24 hodin denně. Z čehož vyplývá, mít u elektrárny na australském území obrovské úložiště.

Pokud by nebylo úložiště elektrické energie, byly by potřeba tři paralelní kabely, které by přes den přenášely těch až 7 GW a v noci samozřejmě nic.

Bateriové úložiště nebylo v článku na Hybridu zmíněno, píše o tom ale Ekolist.

Co dál? Už jsme si řekli, kolik ta elektrárna vyrobí za jasného počasí v létě a kolik vyrobí ročně.

Jak je to se ztrátami po trase? Celková vzdálenost mezi elektrárnou a Singapurem bude cca 4500 km.

Bude to asi celé ve „stejnosměru“, protože jinak by ztráty po trase hodně stouply.

Ale ani tak to nebude žádná legrace. Při přenášeném výkonu 3GW by měly být ztráty cca 385 MW. Tedy skoro 13 %.

Odpor samotného kabelu při použití stejnosměrného proudu je minimální, je tu ale obrovská délka vedení a mimo jiné i 9000 spojek.

Další zajímavost z článku je, že elektrárna dodá do Singapuru cca 1/5 celkové spotřeby městského státu.

Je to reálné?

Zde energetika Singapuru:

https://www.ema.gov.sg/singapore-energy-statistics/Ch03/index3

 

Spotřeba v městském státě stoupá meziročně o 2 až 3 %. V roce 2026, kdy by měla začít proudit do Singapuru elektrika ze Severního teritoria, bude roční spotřeba cca 61,5 TWh. Pětina bude 12,3 TWh.

Dvě třetiny vyrobené elektronické energie ve FVE budou 13,986 TWh, když odečteme ztráty 13 % v kabelu, čistá dodaná elektrická energie bude 12,17 TWh.

Takže to sedí!

Je tu však jedna otázka: Má vůbec cenu takový projekt realizovat? To má Singapur opravdu takový problém s elektrickou energií a má tolik peněz, že si může dovolit platit i tak obrovské ztráty cestou?

Singapurci vyrábí 95 % elektrické energie spalováním zemního plynu a tvrdí, že v rámci snižování produkce CO2 chtějí co nejvíce využívat obnovitelný zdroj, který má „nulové emise“.

My, kdo se energetikou zabýváme tak víme moc dobře, že zdroj s „nulovou“ produkcí CO2 prostě neexistuje.

Když se ale teď vrátím k Temelínu, tak jaderné elektrárny produkují během svého životního cyklu cca polovinu CO2 než FVE.

Za těch 320 až 460 mld Kč by šly postavit dva nové jaderné bloky o instalovaném výkonu 2x1200 MW, s roční výrobou cca 20 TWh. Bez tisíců kilometrů podmořského kabelu, bez bateriového úložiště.

V komentářích pod články najdeme kromě věčného boje mezi zastánci OZE a zastánci jádra i několik zajímavostí.

Někdo tam uvádí, že stavba obrovské FVE je krok správným směrem, protože kdyby se stavěla jaderná elektrárna, bude trpět životní prostředí dolováním uranu.

Autor příspěvku už ale nezmiňuje, kolik se bude muset vydolovat křemíku, lithia, mědi a dalších prvků na výrobu panelů, baterií a kabelu. (Jen spotřeba mědi na kabel bude cca 121 tisíc tun).

Když započítáme produkci CO2 při výstavbě a provozu největší FVE na světě, je otázka, jestli nebude uhlíková stopa stejně velká, jako je u místních plynových elektráren.

V Singapuru se bude dýchat určitě lépe, ale ty „čmoudíky“ celosvětově někde jsou a nezmizí.

Další komentář jednoho zastánce OZE je velmi výstižný. Chválí novou FVE, jen nechápe, proč tu energii Australani nespotřebují doma. A má „recht“.

Poslední argument pro srovnání je ode mě:

Nový blok jaderné elektrárny se dnes projektuje na 60 až 80 let provozu. U té FVE včetně baterií to bude cca 20 let.

Drahá hračka.

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ