Česky English
Facebook Email

Jaderky versus vítr

Handelsblatt píše o tom, že ceny proudu v Německu klesly o svátcích na několik hodin do záporných hodnot, takže zákazníci za odběr proudu dokonce dostali zaplaceno. Pokud totiž některý den panují povětrnostní podmínky příznivé pro větrné elektrárny a odbyt proudu je nízký, nestihnou provozovatelé snížit výkon konvenčních elektráren. Podle Patricka Graichena, ředitele think tanku Agora Energiewende, situaci prospěje uzavření jaderných elektráren, které v takovýchto případech produkci téměř neomezují.

https://www.handelsblatt.com/unternehmen/energie/strompreise-warum-die-energie-industrie-zum-jahreswechsel-strom-verschenkt/23819724.html

Tak tohle je zpráva „jako noha“!

Takže my (tedy ne Němci, ale beru to jako my energetici, chcete-li my lidi) odstavíme jaderné elektrárny a tím se zbavíme „nadbytečné“ elektrické energie z větrných elektráren a tím se nebude cena elektrické energie dostávat do záporných hodnot.

Odstavíme něco, co má minimální produkci CO2 a na regulaci si ponecháme uhlí a plyn, protože s tím umíme regulovat rychle, že?

Já vůbec neznám pana Greichena, koukal jsem na něj chvilku na Youtube a vypadá celkem sympaticky. Ale! Think tank, podle mého selského rozumu by mělo být společenství lidí, kteří přemýšlí. Kteří „dají hlavy dohromady“ a vymyslí něco, co nás někam posune.

Pořád ale nemohu pochopit, proč nás má posunout odstavení jednoho z nejčistších zdrojů této planety.

Proč neodstavili ty vrtule? Tam to jde přece velmi rychle. Nastavíte lopatky tak, aby kladly větru co nejmenší odpor a rotor zabrzdíte. Vždyť se to tak dělá i případě, že je vítr příliš silný.

Aha! Takže nadprodukce větru a záporná cena elektrické energie není kvůli tomu, že by jaderky neuměly regulovat. Je to v něčem úplně jiném.

Už jsem tu o tom psal, ale pro oživení se opakuji.

Větrná energie je v Německu štědře dotovaná. Jednou tyto dotace „vyschnou“ ale dokud jsou, vyplatí se majitelům větrných elektráren ponechat vrtule v pohybu a platit zákazníkům za to, že si proud odebírají. I když zaplatí odběrateli 80 Euro za MWh, pořád jim ještě zůstane na pokrytí provozních nákladů a taky něco „na kávu a koláčky“. Je to tedy pro ně rozhodně lepší, než kdyby vrtule zastavili a platili dál fixní náklady na provoz elektráren. A byli tedy v mínusu.

Takže vážený pane Greichene, chtělo by se to možná vrátit do školy, nebo alespoň pár hodin strávit surfováním po internetu, najít si pár hodnot, parametrů, cen atd.

Mimo jiné byste našel denní diagram výroby jaderných elektráren ve Francii a zjistil byste, že jaderky zcela normálně umí „jezdit“ nahoru a dolu s výkonem. Jen je to škoda, a to ze dvou důvodů. Za prvé teplotní změny při změně výkonu snižují životnost reaktorové nádoby a za druhé, jaderné elektrárny mají velmi nízké variabilní náklady, vyplatí se tedy, když je necháte vyrábět celý rok na sto procent.

Jenže tohle asi nemá cenu panu Greichenovi říkat. Jak říká klasik „je to marný, je to marný, je to marný“.

Proč? Protože tento pán „kope“ za Agora Energiewende. Je tedy nějakým způsobem motivován k tomu, aby Energiewende vyšla, aby mohl světu sdělit, že to jde i bez jádra.

Za rok 2018 (viz článek v Handelsblattu) byla záporná cena elektrické energie v Německu celkem 134 hodin. A kvůli tomu bychom měli odstavit jaderné elektrárny, které vyrábějí kolem 8000 hodin ročně?

Co bude, až nebude foukat? Zaplatí majitelé věrných elektráren za to, že nedodali?

Nezaplatí…

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ