Česky English
Facebook Email

Je Temelín drahý?

Jedním z hlavních argumentů sdružení Jihočeské matky proti Temelínu je plánovaná cena elektrárny. Mluví se zde i o černé díře zvané Temelín, ve které mizí peníze daňových poplatníků. Jak to tedy ve skutečnosti je s cenou naší největší současné stavby a dá se říci unikátní stavby v celosvětovém měřítku?

Poslední zveřejněná cena zní 98,6 miliardy korun za 2000 MW instalovaného výkonu. Pokud budeme brát jeden dolar za 35  korun, vychází nám cena jedné instalované kilowatthodiny přibližně 1400 dolarů. Poradce sdružení Jihočeské matky pan Stráský uvádí, že „dnešní investiční náklady na jadernou výrobnu s lehkovodním reaktorem velkého výkonu se v závislosti na době výstavby pohybují mezi 2000 až 3000 USD/kWe“. To že je cena elektrárny Temelín tak nízká, tedy 1400 USD/kWe proto „budí zvýšenou pozornost na provedení bezpečnostních opatření“.

Nevím sice o provedení jakých bezpečnostních opatření Jihočeské matky mluví, ale z uvedených čísel je patrné jedno. Nikde ve vyspělém světě dnes nelze postavit jadernou elektrárnu podobného výkonu s podobným systémem měření a regulace tak levně, jako je tomu na Temelíně. To je dané z větší části tím, že Temelín se začal stavět za minulého režimu a tedy větší část stavebních objektů a strojního zařízení byla koupena za levné „socialistické“ peníze. Další zvýšení ceny jde především na úkor výměny systému kontroly a řízení, na úkor změny aktivní zóny a samozřejmě na mnoho úprav, které slouží ke zvýšení jaderné bezpečnosti Temelína.

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ