Česky English
Facebook Email

Klimatické změny a energetika

Kurier informuje: V Rakousku rostou ceny proudu. Kvůli suchému létu klesla hladina řek a vodní elektrárny tak neprodukují dostatek elektřiny. Je tedy potřeba ji dovážet. Dalším důvodem je fakt, že Belgie z bezpečnostních důvodů uzavřela většinu jaderných elektráren a je nyní odkázána na import proudu z Německa. Rakousko se tak musí dělit o německý proud právě s Belgií.

https://kurier.at/wirtschaft/strompreise-schnellen-weiter-hoch/400344265

Zajímavá zpráva! I když opakující se již několik let.

Je to tak. Rakousko je velmi závislé na vodě. A to vodě v Dunaji a vodě z Alp. V posledních letech se zmenšují ledovce, méně prší. Což je pro zemi, která má až 60 % spotřeby vyrobené „z vody“ dost nepříjemné.

O tom, že dochází ke stagnaci v oblasti tohoto zdroje OZE svědčí i to, že Rakousko oproti svým plánům z pohledu Kjótského protokolu místo snížení množství emisí tyto zvyšuje. Před necelými dvěma roky dokonce v Rakousku na několik zimních dní museli „exhumovat“ staré mazutové kotelny, aby uspokojili hlad po elektřině.

Zajímavá je i informace, že se Rakousko musí o dodávky z Německa „dělit“ s Belgií. Smluvní dodavatel nemá co dodat a cena na trhu tak roste.

Opusťme ale Rakousko a jeho problémy a vraťme se domů.

To, co se děje teď v Rakousku by mělo být pro nás zdviženým prstem. Najdou se totiž tací, kteří tvrdí, že v ČR nepotřebujeme zdroje, které by ze 100 % pokryly spotřebu v naší zemi. Němci mají nadvýrobu elektrické energie z větrných elektráren a my to u nich můžeme „levně“ koupit, a ještě ušetříme investiční náklady za stavbu nových zdrojů.

Pozor! Nemusí to tak být a nebude to tak. Ve chvíli, kdy nebude foukat vítr, nebo svítit sluníčko budou mít Němci problém sami se sebou. A když se k tomu přidá výpadek jádra v Belgii a výpadek vody v Rakousku, zbydou nám bez vlastních zdrojů oči pro pláč.

Proto stavme nové zdroje a hleďme si rozvodných sítí, ať je vše připraveno na den D, kdy přijde Blackout… V tu chvíli nás nebude zajímat, že Rakousko nebo nějací čeští vizionáři spoléhali na německý elektrický proud a on nepřišel.

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ