Česky English
Facebook Email

Německo a plyn

Zprávy z tisku:

Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila v proslovu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, že je nutné reformovat mezinárodní organizace, píše Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung a Die Zeit. Je tak prý potřeba reagovat na změnu mocenských vztahů ve světě. Merkelová také uvedla, že pokud se Německo vzdá uhlí i jaderné energie, bude potřeba využívat víc zemního plynu, s čímž se bude veřejnost muset smířit.

https://www.zeit.de/politik/ausland/2019-01/weltwirtschaftsforum-davos-angela-merkel-multilateralismus-allianz

 Odklon od uhlí by mohl v příštích letech stát německé daňové poplatníky miliardy, píše Süddeutsche Zeitung, Passauer Neue Presse a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Návrh závěrečné zprávy „uhelné komise“ počítá s odškodněním provozovatelů elektráren či s investicemi do regionů, v nichž kvůli uzavírání uhelných elektráren dojde k úbytku pracovních míst. Prozatím není jasné, jak se odklon od uhlí projeví na už tak vysokých cenách elektřiny a na zabezpečení dodávek proudu. Německo totiž již v roce 2022 uzavře poslední jadernou elektrárnu.

https://www.pnp.de/nachrichten/politik/3206019_Kommission-will-Pruefmechanismus-bei-Kohleausstieg.html

 

Velmi zajímavé zprávy přicházejí v posledních dnech z Německa a USA.

Nejdříve Německo. Připomeňme si, že se paní Merklová po Fukušimě rozhodla, že odstaví všechny jaderné elektrárny. V té době vyráběly jaderky zhruba 23% z celkové produkce elektrické energie v Německu. Dnes vyrábějí zhruba 13% elektrické energie a poslední jaderný blok se má odstavit v roce 2022. Poslední uhelný blok se měl v Německu odstavit v roce 2030.

V minulých dnech ale došla tzv. „uhelná komise“ k závěru, že se poslední uhelka v Německu odstaví v roce 2038. Podle mého názoru je to rozumný posun, protože Německo nestíhá stavět přenosné sítě pro větrnou energii ze Severu na Jih. A velké zásobníky elektrické energie, jako jsou přečerpávací elektrárny, nebo obrovské akumulátory, jsou zatím v nedohlednu.

A když už se s tím jádrem nedá „cuknout“ doprava, protože to jest věc velmi citlivá a politická, musí se popojet o několik let s uhelnými elektrárnami.

Ale ani po roce 2038 to nebudou jen obnovitelné zdroje, co dodá elektrickou energii, ale jak říká paní Merklová, Němci se musí „smířit s plynem“. Protože toto velcí vývozci plynu velmi dobře ví, jak Rusové, tak Američani vidí v německém trhu s plynem budoucnost.

A teď USA. Poslední zprávy říkají, že se tamní těžba ropy a plynu díky novým velkým nalezištím zásob v břidlicích stala větší než produkuje třeba Saudská Arábie.

Pokud jde o ropu, USA v roce 2005 dovážely cca 12,5 milionu barelů ropy denně. V roce 2020 to bude možná „nula“.  A potom se stanou vývozci.

Stejně tak se obrovsky rozvíjí obchod s plynem a z USA je dovážen například do Indie.

Těžba frakováním ale nemá jen kladné stránky. Když se podíváte, jakou ekologickou stopu to má, není nad čím jásat. Studie říkají, že to bude mít obrovský dopad do produkce CO2, potom jsou tu i problémy zdravotní u lidí, kteří žijí blízko míst těžby (respirační choroby, otrávená spodní voda) a mluví se i o zvýšené pravděpodobnosti zemětřesení.

Jak říkám celé roky na besedách, neexistuje ideální způsob získávání energie. Všude najdete klady i zápory. V naší zemi můžeme považovat plyn za „ekologickou surovinu“, když se ale podíváme, jaká je cesta této suroviny ze země těžby až do našeho kotle, prostě to nic moc není.

Vraťme se opět do Německa. Místním obyvatelům může být jedno, že si v USA zadělávají na ekologické problémy. Pro Němce je plyn lepší, než uhlí a jádro a nepříjemné zatížení krajiny a lidí zůstává daleko za mořem.

Takže když to shrnu, rozhodnutí o odstavení jaderek a uhelek podpoří těžbu a spotřebu plynu.

Bude tu však ještě jeden dopad, o kterém se mluví. A totiž – dle německého tisku – po odstavení uhelných elektráren vznikne deficit ve výrobě a Německo se z vývozce stane dovozcem elektrické energie.

To je velmi zajímavá zpráva! V minulých letech jsem totiž byl na různých setkáním aktivistů ujišťován, že Německo výrobou energie z větru a slunce zaplaví Evropu. Ekologickou a levnou elektrickou energií…

I někteří naši aktivisti říkali, že není potřeba, aby byla naše země soběstačná, protože si koupíme elektriku z Německa.

Pokud ale samo Německo bude potřebovat, asi nám nedoveze. Rakušani nám také nedovezou. Francouzi, dnes největší vývozce elektrické energie v Evropě, budou odstavovat třetinu svých jaderek. A stavějí teď jen jednu novou… Nedovezou též...

K čemu to povede? I když se němečtí politici brání to přiznat, povede to ke zdražení elektrické energie. A nejen kvůli nedostatku elektrické energie na evropském trhu. Ale i kvůli odškodnění provozovatelům uhelek.

Zdražení elektrické energie se samozřejmě dotkne i českého trhu.

Závěr pro nás Čechy? Nedejme na hezké řeči. Mějme tolik zdrojů, abychom byli soběstační.

Navíc, ten americký frakovací boom nebude trvat věky.

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ