Česky English
Facebook Email

Neodstavujte jádro. Odstavte ho dřív. Neodstavujte uhelné elektrárny.

Tato všechna přání můžeme slyšet ze současného energetického dění v Evropě, především v Německu.

Neodstavujte jaderky:

https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/neodstavujte-jaderne-elektrarny-jinak-ohrozite-energetickou-bezpecnost-vyzyva-svet-iea-1359257

Jaderky odstavte dřív:

https://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/umfrage-energiewende-dauert-den-deutschen-zu-lange/24389378.html?ticket=ST-956694-SubHEgrF5tg0bX5vfgAe-ap6

Neodstavujte uhelky:

https://www.zeit.de/2019/23/michael-kretschmer-cdu-sachsen-ministerpraesident-europawahl/komplettansicht

 

A teď co s tím?

Jak se s tím má politik vyrovnat? Řekl bych, že co si politik zasel, to si musí sklidit.

Nejblíže odbornému názoru bude ten názor Mezinárodní agentury pro energii.  A potvrzuje jednu věc. A totiž že do roku 2040 bude vyřazeno z provozu dvě třetiny jaderné kapacity. Tedy pokud se nestane zázrak a nezačne se masivně budovat a nebo prodlužovat životnost.

Dá se říci, že Zelení nemusí ani moc bojovat. Při dnešních cenách elektrické energie a při zvyšujících se požadavcích na bezpečnost jaderných elektráren se prostě moc nových bloků nestaví. Příkladem nám může být Francie, která staví, a to nepříliš úspěšně, jeden blok ve Flamanville. A přitom mají starší bloky o výkonu 900 MW, které prostě jednou odstaví a vypadá to, že bez náhrady.

Dalším důvodem, proč se nestaví nové jaderky je opět důvod finanční, a to relativně levný plyn.

A zde v příštích letech neočekávám nějakou změnu, protože díky novým nalezištím břidlicového plynu v USA lze spíše očekávat obchodní válku mezi USA a Ruskem o Evropu. A tedy stabilizaci cen plynu.

Pravdou ale je, že jen jádro, voda a vítr mají nízké emise CO2. Pokud nám tedy o ty emise jde…

V článku, kde vyjadřuje svůj názor IEA je další zajímavá informace. Aby se vykompenzoval výpadek jaderných bloků, je třeba investovat do OZE pětkrát tolik, než se dnes děje.

Řešením odstavování starších jaderných bloků je prodlužování jejich životnosti. Při tom platí, a to i například u Dukovan, že starší blok musí mít stejné bezpečnostní parametry jako blok nový stejného typu.

Tolik tedy názor IEA pro udržení jádra, jako nízkoemisního zdroje.

Nyní se podívejme do Německa, kde se v jednom průzkumu veřejného mínění čtyři pětiny respondentů vyslovily, že odstavování jaderek jde nějak pomalu.

Musím se přiznat, že tomu nerozumím. V Německu bylo jasně řečeno, že se poslední jaderná blok odstaví v roce 2022. Bude tím hodně zasaženo Bavorsko a přitom každý, kdo si v Bavorsku přečte noviny tak ví, že se nedaří dostatečně rychle stavět elektrické vedení ze Severního moře, od větrných parků. A to proto, protože lidi nechtějí, aby vedly dráty blízko jejich obydlí.

I kdyby tu nebyl tento důvod, dá se říct, že dnes, tedy v roce 2019 jsou již naplánovány výroby palivových článků na další roky a jsou již domluveny termíny odstavení jednotlivých bloků a jejich náhrada v síti.

Prostě už se to moc nedá urychlit…

Je ale zajímavé, že výsledek průzkumu ohledně pomalého odstavování jaderných elektráren si vzala ministryně životního prostředí Svenja Schulzeová jako „úkol“. To už není pro komentář odborný, to je prostě politika a snaha vybruslit ze situace a neztratit voliče.

Obyvatele Bavorska ale mají i tak obavy, co se stane po roce 2022, kdy bude chybět v jejich zemi jaderný proud.

Obyvatelé Saska mají podobný problém. Jestli bude dost proudu po odstavení jaderek i uhelek (poslední uhelky by měly být odstaveny v roce 2038).

A předseda místní vlády říká, že na tyhle otázky nedokáží odpovědět ani Zelení.

Rok 2038 je ještě daleko a pokud to jinak nepůjde, bude tu asi plyn. A plynové elektrárny se staví mnohem rychleji než jaderné. Ale… S nimi se asi nesplní limity na CO2 pro rok 2040…

Řešení jsou různá. Buď se pustit do výstavby jaderných bloků 3,5 generace, nebo začít pracovat na projektech reaktorů čtvrté generace. Potom tu máme reaktory modulární, které lze stavět na poměrně malé ploše. A usadit je kolem měst jako zdroje elektriky a tepla. Jenže na to je třeba veřejnost připravit a tu bude trvat roky.

No a nesmíme zapomenout na vývoj a stavbu velkých úložišť elektrické energie. Bez těch se obnovitelná energetika v budoucnu prostě neobejde.

Co říci na závěr?

Technicky je to celkem jasné. Ale protože jádro, to je hodně politiky a různých zájmů, tak už to tak jednoduché není.

Politikům při rozhodování v energetickém sektoru nezávidím. Na druhou stranu dělají svoji práci dobrovolně.

A když si chtějí dát za úkol urychlit odstavování jednoho z hlediska provozu nejlevnějších a k přírodě velmi příznivých zdrojů, tož ať si ten úkol plní…

Když se podíváte na statistiky úmrtí kvůli jednotlivým zdrojům elektrické energie, u uhlí je nesrovnatelně víc obětí než u jádra. Nehledejte ale logiku v tom, proč v Německu pojedou uhelky o 16 let déle, než jaderky.

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ