Česky English
Facebook Email

Radioaktivita na Temelíně

Minulý týden vydalo sdružení Jihočeské matky tiskovou zprávu, která napadá firmu ČEZ za to, že jednala „krajně nezodpovědně“, když neseznámila širokou veřejnost s případem naměření zvýšené radiace uvnitř budovy aktivních provozů. Zvýšenou radiaci způsobily primární zdroje neutronů, které byly instalovány do palivových souborů a které poslouží k snadnějšímu a bezpečnějšímu prvnímu náběhu reaktoru na prvním temelínském bloku.

Ze strany Jihočeských matek se opět jedná o jedno z mnoha strašení lidí. Radioaktivita se totiž vůbec nedostala mimo příslušnou část budovy aktivních pomocných provozů, zvýšení úrovně radiace bylo předpokládáno a nebyl tak ohrožen nikdo z pracovníků elektrárny a tím spíše nikdo z návštěvníků Temelína, kteří o minulých dvou víkendech přišli v hojném počtu na dny otevřených dveří. Vůbec představa, že by vedení elektrárny mělo v takových případech informovat „širokou veřejnost“ ukazuje na značnou neodbornost. Kdyby totiž měla v podobných případech zvýšené radiace oznamovat provozovaná jaderná elektrárna veřejnosti takovou skutečnost, byly by toho stále plné noviny. Radiace je na jaderné elektrárně běžný jev. Jsou však lidé, kteří se s tím stále nemohou smířit.

To by potom mohla také každá nemocnice oznamovat, že se u nich rentgenuje. Nedělá to i přesto, že můžeme klidně sedět v čekárně a za zdí je zářič, který zkoumá nějakému pacientovi plíce nebo zlomenou nohu. U dveří se pouze rozsvítí nápis „Zákaz vstupu“. A stejně je vstup zakázán do příslušných míst na jaderné elektrárně lidem, kteří tam nemají co dělat.

Z výše uvedeného vyplývá, že nikdo ze zaměstnanců ani z návštěvníků elektrárny nebyl nijak ohrožen. Odpůrci jaderné energetiky jen zanesli do mnoha hlav zase něco strachu. A o to jim jde. Jeden pán, bydlící v Týně nad Vltavou, dokonce volal rozhořčen na elektrárnu, co se to tam děje a kam ta radioaktivita unikla. Nenechal si nic vysvětlit s tím, že jsou to lži a na závěr do telefonu sdělil, že preventivně už několik dní větrá v celém bytě. A to prosím bydlí vzdušnou čarou cca 7 km od elektrárny.

A na závěr perlička. V některých případech vyšetření se pacientům zavádí do těla radioaktivní látka, která pomáhá lékařům k lepšímu určení diagnózy. Takový člověk ještě nějaký čas po vyšetření „svítí“. A teď si představte, že daného čerstvě „vyšetřeného“ potkáte před nemocnicí a budete si s ním povídat. Stačí15 minut. A za tu čtvrthodinku od něho dostanete dávku záření, která je dvojnásobná oproti denní povolené dávce pro zaměstnance jaderné elektrárny. A ještě něco. Aktivita z takového člověka odchází samozřejmě na WC. Na Temelíně by musel použít WC k tomu určené – tedy v kontrolovaném pásmu. Jinak by došlo k nepovolenému úniku radioaktivity do životního prostředí.

Podle Jihočeských matek by možná měl takový člověk vyjít z nemocnice s transparentem „Pozor svítím, dále ode mne, dále!“. A na záchod by měl jezdit na Temelín.

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ