Česky English
Facebook Email

Renesance jaderné energetiky?

O minulém víkendu se v německém tisku objevilo několik zpráv z energetiky, z nich dvě stojí za komentář.

Podle Die Presse se světová energetika začíná opět pomalu přiklánět k jaderné energii. V Japonsku byly od roku 2015 znovuuvedeny do provozu tři jaderné elektrárny. Dalších 21 čeká na rozhodnutí úřadů. V Číně v současnosti funguje 36 atomových elektráren. Do roku 2022 by se měla produkce proudu z jaderných elektráren zdvojnásobit na 58 gigawattů. Indie zase plánuje postavit každý rok šest atomových elektráren. Renesance jaderné energie by mohla zvýšit akcie uranu, jehož nabídka i poptávka v minulých letech klesla.

Zdroj: http://diepresse.com/home/wirtschaft/boerse/5236154/Uranaktien-koennten-bald-mit-neuer-Strahlkraft-punkten?from=suche.intern.portal

Na této zprávě je krásně vidět, jak lze posuzovat informace z různých úhlů. Dalo by se též napsat, že i přes výstavbu mnoha nových jaderných elektráren stále klesá podíl jaderné energetiky ve světovém energetickém mixu. Anebo můžete napsat, že Japonci přešlapují na místě a jaderné energetice po Fukušimě stále nevěří. Německý komentátor si vybral slovo „renesance“, což zní pro jadernou energetiku pozitivně.

Pro mne je výše uvedená zpráva důležitá z jednoho podstatného úhlu. A totiž, že jsou stále firmy, které se výstavbou jaderných bloků zabývají, a tudíž se neztrácí tolik potřebné know how v této oblasti. Vidíme, že to není v Evropě, ale to se nedá nic dělat. A bude čím dál tím zajímavější, kdo postaví pátý dukovanský jaderný blok. Je celkem jedno, za čí peníze. Peněz je na trhu dost. To, co tu stále chybí je návratnost investice. Ale potřebujeme ji u energetický ch zdrojů? Jsem přesvědčen, že energetika je věcí zajištění národní bezpečnosti, a nikoliv věcí čistě komerční. Co Vám pomůže, až bude jednou delší blackout, budou vyrabované obchody a stát upadne do chaosu, že Vám vláda řekne: „No my jsme ty nové zdroje nepostavili, protože se to tehdy nevyplatilo…“

 

Druhá zpráva z víkendových německých novin se též týká kapacit.

Ludwig Greven komentuje pro Die Zeit vyhlídky německých Zelených v parlamentních volbách. Podle Grevena budou Zelení obtížně hledat koaliční partnery. Zelení by totiž rádi okamžitě uzavřeli 20 uhelných elektráren, které masivně znečišťují ovzduší, avšak nezabývají se tím, kde by se měl vyrábět chybějící proud. CDU ani SPD ale nehodlají riskovat, že se po odpojení jaderných elektráren Německo ocitne i bez uhelné energie.

Zdroj: http://www.zeit.de/politik/deutschland/2017-06/parteitag-gruene-todessehnsucht-homo-ehe-als-koalitionsbedingung

Němečtí Zelení bojovali proti jaderným elektrárnám. Těch se – jak to vypadá – zbavili. Nyní logicky (z hlediska jejich logiky) nasazují proti elektrárnám uhelným. Podle mého názoru je to stupidní pořadí.

Byl jsem v minulosti několikrát na pivu s předním funkcionářem českých Greenpeace a ten Vám mezi čtyřma očima jasně řekne, že uhlí je pro něj daleko horší než jádro. Ale když to po něm chci oficiálně, řekne, že boj proti jádru mají ve stanovách a že s tím nemůže nic dělat…

Ať to vezmete zleva, nebo zprava, uhelky jsou větším neštěstím tohoto světa než jaderky. Ale němečtí Zelení se nějak rozhodli. Jejich požadavek na okamžité odstavení dvaceti uhelných elektráren bez náhrady bohužel velmi odpovídá požadavkům českých aktivistů při snaze zabránit dostavbě a spuštění Temelína. Jeden z nich dokonce tehdy říkal, že Temelín není potřeba, protože „v zásuvce je elektriky dost“.

Je běžné, že aktivisté říkají „A“, už ale neříkají „B“.

Již jsem tu nedávno zmiňoval, že Německo mělo minulou zimu problém se zálohováním větrných a fotovoltaických elektráren. Nejhorší situace byla 24. 1. 2017, kdy byl náš západní soused blízko blackoutu. Na základě této stresující zkušenosti se Němci rozhodli o posílení kapacit ve fosilních zdrojích pro příští zimu o víc, jak 1000 MW instalovaného výkonu. Bude víc exhalací, ale je to pořád lepší než být zcela bez proudu. Jen v Německu by bylo – dle jedné studie – po rozpadu sítě několik stovek mrtvých mezi lidmi, kteří jsou připojeni na přístroje zajišťující jejich životní funkce. Ne všechny nemocnice a zařízení pro seniory totiž mají záložní generátory...

Pokud by taková situace nastala na základě tlaku Zelených po odstavení uhelných elektráren, myslíte, že by tato skupina aktivistů převzala za oběti blackoutu zodpovědnost? Já si myslím, že ne.

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ