Česky English
Facebook Email

Skotsko a největší plovoucí větrná elektrárna na světě

Zajímavá zpráva přišla ze Skotska. A je pozitivní pro fandy bezemisní energetiky. Skotsko postaví největší plovoucí větrnou elektrárnu na světě.

Viz zde:

http://www.heraldscotland.com/news/15238890.200_jobs_being_created_as_dry_dock_selected_for_floating_wind_farm_project/

Plovoucí větrné elektrárny, postavené tam kde fouká, jsou určitě krokem správným směrem. Možná si teď řeknete, proč píše „postavené tam kde fouká“? To je přece samozřejmé! Není vážení… Staví se i tam, kde moc nefouká. Protože jsou na to dotace, návratnost je tedy zajištěna i bez silného větru. Je to smutné, ale je to tak…

V článku o skotské větrné energetice se můžete dočíst, že ve větrné farmě bude osm vrtulí o výkonu 6 MW. To už jsou pořádné stroje!

Vyrábět budou již v roce 2018 a měly by dodávat dostatečné množství elektrické energie pro téměř 56 000 domácností. Krásná práce!

Protože jsem ale šťoura, vzal jsem do ruky kalkulačku. A seznámím Vás nyní s tím, co jsem zjistil. Přepočítejte to prosím pro případ, že bych udělal chybu.

V ČR počítáme, že jedna průměrná domácnost spotřebuje ročně 3,5 MWh elektrické energie za rok. Když to porovnáme s roční dobou, po kterou by musely vrtule ve Skotsku vyrábět nominální výkon, dojdeme k tomu, že se počítá s jejich ročním využitím téměř 47 %. Němci uvádějí nejlepší využití v Severním moři na úrovni 43 %. Takže buď Skotové počítají, že jejich domácnosti mají spotřebu nižší, což by u spořivých Skotů mohlo být, nebo budou nové větrné elektrárny stát opravdu na výjimečně dobrém místě.

Teď malinko odbočím. Využití větrných elektráren v Čechách je někde kolem 18ti %. Již jen na tomto příkladu je vidět, že by měla být společná unijní dotační politika a měli bychom podporovat všemožně projekty jako ten skotský. Protože tam je roční výroba z větru více jak dvakrát větší, než u nás doma.

Ale vraťme se teď k elektrárně skotské. Investiční náklady se počítají na úrovni 8,1 mld Kč. No a teď si to pojďme srovnat nikoliv s náklady na Temelín 1,2, to by bylo příliš jednoduché, ale s budoucími náklady na Dukovany 5. Předpokládá se, že tento blok nás bude stát 120 až 150 mld. Kč. Počítejme tu vyšší hranici. Kolik za rok vyrobí? Pokud to bude dobře provozovaná „dvanáctistovka“, mohli bychom se dostat na úroveň 9,5 TWh ročně. Pokud bych chtěl stejné množství elektrické energie po větrných elektrárnách ve Skotsku, musel bych tam mít instalováno cca 43 krát víc, než kolik plánují Skotové. Možná by se to tam vešlo, možná ne. O to však nejde.

Kolik by to ale stálo? Přes palec 350 mld Kč. Životnost větrných elektráren je něco kolem 25 let. Životnost moderního jaderného bloku cca 60 let.

Což znamená, že během provozu toho stejného bloku jaderného se musí celý větrný park zbourat a nahradit novým. Tedy další investice možná menšího objemu, protože vývoj jde stále dopředu.

Je pravda, že vítr je zadarmo, zatímco u jaderného bloku musíme kupovat palivo. Náklady na jednu kWh jsou však kolem 0,2 Kč. Náklady na údržbu jaderného bloku a offshore větrného parku jsou přibližně srovnatelné. Cenu paliva tam můžeme zanedbat.

Poslední věc, kterou bychom mohli ještě srovnat je to, že jaderný blok „jede“ kromě výměny paliva na nominálním výkonu, větrné elektrárny musíme zálohovat. Takzvané služby, které platí dispečink majitelům regulovatelných elektráren za to, že zvýší, nebo sníží výkon, když je to potřeba, ty platí všichni, kdož si kupují elektrickou energii. Nikoliv tedy majitel větrné elektrárny…

Samozřejmě bychom měli započítat další věci. Například to, že doprava paliva na jadernou elektrárnu je pod dozorem policie a platí to stát. Někteří mluví o „skrytém podpoře jádra“. Když si ale uvědomíte, že na blok, o kterém tu mluvíme, přijede jeden vlak paliva ročně, jsou tyto náklady zanedbatelné.

Vše výše uvedené rozhodně nepokryje rozdíl mezi 150ti a 350ti miliardami korun investičních nákladů…

Immanuel Kant kdysi řekl: „Neboj se používat vlastní rozum.“ Je to něco, co si vždy uvědomím, když čtu o nějakém skvělém projektu. Zhruba před dvěma roky jsem byl v Praze na prezentaci jednoho profesora z Německa, který ve svých grafech dokazoval, že díky větru a slunci bude do deseti let elektrická energie pro obyvatelstvo zadarmo…

Díky Kante, že mě nutíš přemýšlet!

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ