Česky English
Facebook Email

Starost o klima ustupuje starosti o bezpečné dodávky energií

Zajímavá zpráva ze světa:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-nemecka-otocka-pred-rokem-plyn-zakazovali-dnes-na-nej-shani-penize-207394

Jsem toho názoru, že drastickou redukci vypuštěného CO2 si mohou dovolit jen bohaté státy. A jen ty nejbohatší si dnes mohou dovolit uzavírat fungující jaderné elektrárny. Ano, mluvím o Německu.

V posledních týdnech je u našich západních sousedů stále víc a víc politiků toho názoru, že by se zbylé  tři jaderné bloky neměly odstavovat. Jedna ministryně za Strany zelených též vznesla dotaz, jak dlouho by mohl jet blok jaderné elektrárny Neckarwestheim po Silvestru 2022. Dostala odpověď, že do konce února 2023 a to na poloviční výkon. Další palivo není objednané a nebude.

Nevím, zda jí odpověď na dotaz uspokojila, ale nás jaderníky rozhodně nepřekvapila. Spíš mě zaujalo to, že v palivu mají zbytek cca 30 efektivních dnů, což jest třicet dnů na nominálním výkonu. Na palivo, které má jít z reaktoru ven je to hodně. Sázel bych na to, že zmíněný jaderný blok dodával v posledním roce služby a pomáhal snižováním výkonu ve prospěch větší produkce z větru a slunka. A proto není palivo „dohořelé“.

Jak je ale vidět v přiloženém článku, Německo jako jeden z hlavních evropských bojovníků proti klimatickým změnám „tahá za brzdu“. Žádá odvolat závazek neinvestovat do zámořských projektů v oblasti fosilních paliv.

To je velmi významné, protože pokud chceme skutečně na Světě omezit oteplování, musí se tak dít na celé té „kulaté věci“, po které chodíme.

Možná si někdo z Vás vzpomene na tzv. Kjótský protokol.

Vyspělé státy se v něm zavázaly k redukci skleníkových plynů průměrně o 5,2 %. Evropa to splnila, ale celý další svět navýšil emise několikrát víc, než byla ta evropská úspora.

Postupně v dalších letech ani ta Evropa už nebyla nic moc.

Viz. tabulka zde:

https://www.cdk.cz/prichazi-cas-pohrbit-kjotsky-protokol

Pokud bychom se dnes chovali stejně, tak úsilí EU nemá smysl. Je třeba skutečně řešit oteplování Země globálně.

Například, když chce Velká Británie nahradit na elektrárně uhlí dřevem, nemůže dříví vozit z Jižní Ameriky. Už jen ty exhalace z obrovských lodí, to je zářez pro životní prostředí. Učil jsem se, že má smysl na biomasovou elektrárnu vozit palivo maximálně ze vzdálenosti 40 km. A to rozhodně není Brazílie.

Podobně nemá smysl, abychom na Ostravsku přestali těžit černé uhlí a dováželi ho z Austrálie.

Obecně celá Evropa v minulých letech spoléhala například na to, že suroviny zajistí Čína. A tudíž si nechá doma i dopady těžby surovin na životní prostředí. Jenže Čína už je taky někde trochu jinde a dělat to moc nechce.

Můžeme říct, že za všechno, co se v posledních měsících děje v energetice může válka na Ukrajině. Ale dle mého názoru to tak úplně není.

Jen jsme doposud šli v Evropě snadnější cestou. Je nezbytné se zamyslet, a to co jde, získávat „u nás doma“. I když to bude mít lokálně větší dopady, než dosud.

Další článek z netu mluví podobně:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-green-deal-ano-ovsem-na-ceste-k-nemu-pribyla-nechtena-zastavka-uhli-207177

Z něho si dovolím citovat: „Zatímco Němci otevírají některé již uzavřené uhelné elektrárny, Rakušané upraví stávající elektrárnu ke spalování uhlí a Nizozemci zrušili limity pro uhelné elektrárny, které mohly dosud pracovat jen na 35 procent své kapacity.“

Též stojí za zmínku, že k omilostnění uhlí v Německu se zasazuje jeden z vůdců strany Zelených.

Připomíná mi to, že nedávno jeden vysoký český funkcionář Greenpeace na FB kritizoval ČEZ za to, že kupuje jaderné palivo od Rusů. A že je třeba co nejdříve přejít na palivo americké, abychom zachovali bezpečný a stabilní provoz EDU a ETE.

Snaha o spolehlivý provoz českých jaderek od Greenpeace mě téměř dojala. Udělal jsem ale stojku, aby slza natekla zpátky. Pořád mám totiž v paměti, jak se členové Greenpeace a podobných uskupení přivazovali k sobě, leželi na silnici a bránili nám – zaměstnancům Temelína, abychom mohli chodit do práce. Jeden aktivista na nás dokonce křičel, že spouštíme jaderku a tím že zabíjíme děti.

Abychom nekončili dnešní povídání tak smutně, pojďme se podívat na čerstvou zprávu ze summitu NATO:

https://www.idnes.cz/zpravy/nato/nato-summit-madrid-klimaticke-zmeny-stoltenberg-fosilni.A220628_203855_zpr_nato_inc

Kdyby bylo dnes 1.4., tedy „Apríla“, tak bych to pochopil, ale ono není…

Nerozumím tomu. Jediné vysvětlení by snad mohlo být, že se NATO bude snažit usnadnit nepříteli vítězství.

Mimoděk jsem si vzpomněl na český film Na kometě, kde vyhodili děla, protože se jich dinosauři nebáli a místo děl dělali rambajs pomocí plechového nádobí. Když přijeli do města Arabové s puškami, bylo po legraci…

Jsem moc zvědavý na vývoj této snahy. Možná to dopadne jako u formule E. Kdy je za každou stájí zaparkovaný obrovský diesel generátor, který nabíjí baterie závodního vozu.

Dnes je ve válce třeba zničit cisterny s palivem, za pár let bude stačit vystřelit pár grafitových bomb, které zapříčiní blackout. A bude vymalováno.

Možná, že se NATO snaží pomoci klimatu, protože Německo začíná couvat.

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ