Česky English
Facebook Email

Temelínský účet (2. 2. 2002)

Pod tímto názvem uvedl v MF Dnes 14.5.2001 pan Martin Komárek svoje „účtování“ s Temelínem. Dovolte mi malou reakci.

Pamatuji si, že když jsem ještě chodil do školy, stávalo se, že si nějaký učitel na nějakého žáka tak zvaně  „zasedl“. Někdy ani nebylo přesně jasné proč. Jsme prostě jenom lidé a tak se takové věci stávají. Pan Komárek si „zasedl“ na  Temelín. I v tomto případě není jasné proč. Je to asi jako v tom vtipu: Prostě mě nějak štveš, říká Pán Bůh gazdovi, který se ho ptá, proč mu nechal zničit chalupu mohutným vichrem a též nechal pojít jeho celé stádo ovcí zlou chorobou. Pan Komárek si prostě nemůže pomoci a píše proti tomu Temelínu. Že to nemá hlavu ani patu? Co na tom záleží! Prostě si nemůže pomoci. Pochopte to lidi!

Na stranu „má dáti“ pokládá pan Komárek spoustu nesmyslů. Namátkou proti Temelínu hovoří „prasklé čerpadlo“. Jak jsi to mohl Temelíne dovolit, aby Ti prasklo čerpadlo? Jedno ze stovek, které používáš? Co na tom, že tam žádné čerpadlo neprasklo. Maximálně potrubí jdoucí od čerpadla. Potrubí na nejaderném okruhu, potrubí, kterých jsou na Temelíně kilometry.

Další „mínus“ Temelína je „skandál s tajnou přepravou jaderného paliva“. Co na tom, že bylo před tím dopravováno na Temelín palivo už šestkrát a bez problémů a že teprve posedmé došlo k porušení pravidel o utajení a lidé se o tom dozvěděli. I když podle našich zákonů neměli. Na Dukovany se vozí palivo už sedmnáct let. A taky utajeně. Pane Komárku: direktion Dukovany! Pořádně jim zatopte! A kdyby to nestačilo, podívejte se třeba do Německa. Tam je jaderek celkem 19 kusů. A taky se do nich vozí palivo utajeně. Naše pravidla pro převoz čerstvého paliva jsou totiž stejná jako v EU.

Na straně „dal“ podle  pana Komárka nic není. Prostě si nemůže pomoci. Pochopte to lidi! Co na tom, že provoz jaderné elektrárny Temelín umožní lepší vzduch v naší zemi, protože se nebude pálit tolik uhlí, které zase bude moci vydržet pro další generace a jejich chemický průmysl. Říká se tomu tuším udržitelný rozvoj. Co na tom, že během svého provozu nebude Temelín vysílat do vzduchu miliony tun skleníkových plynů a že umožní spolu s Dukovany, aby u nás „neumřel“ jaderný průmysl, kde má naše republika tisíce odborníků. Kdo chce, dokáže si na straně „dal“ představit spoustu dalších věcí.

 Nezpochybňuji, že na straně „má dáti“ toho taky bude dost. Každé takové dílo má své klady a zápory. Ale ne pro každého. Jsou prostě lidé, kteří si neumějí pomoci. Když chce pan Komárek Temelín bít, tak se ta hůl prostě někde najít musí.

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ