Česky English
Facebook Email

Trhliny v belgických reaktorech

Zpráva z tisku:

Znalci z komise pro bezpečnost reaktorů (RKS), která je poradním orgánem německého ministerstva životního prostředí, konstatovali, že se trhliny na reaktorech belgických jaderných elektráren Tihange 2 a Doel 3 objevily již během výroby. Není prý prokazatelné, že by se provozem reaktorů počet trhlin zvýšil. Gerrit Niehaus, který má na ministerstvu životního prostředí spolkové země Bádensko-Württembersko na starosti dohled nad jadernou energií, zprávu komise kritizuje. Podle Niehause komise nezkoumala bezpečnost elektráren ze všech úhlů pohledu, píše Süddeutsche Zeitung a Die Welt.

https://www.sueddeutsche.de/news/wirtschaft/atomkraft---stuttgart-tihangedoel-gutachten-scharfe-kritik-aus-baden-wuerttemberg-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-180718-99-207226

 

Komentář:

Trhliny v belgických reaktorech jsou tématem odpůrců jaderné energetiky již mnoho let.

Materiáloví specialisti vědí, že každý materiál má nějaké mikrotrhliny již od výroby. Musí je tedy mít i reaktorová nádoba. Je to logické? Je. Ne však pro jaderné odpůrce. Je tam trhlina? Tak je to nebezpečné!

Mikrotrhliny najdete i na reaktorech u nás v České republice. Kontroly reaktorových nádob se dělají pravidelně jednou za několik let. Existují dva manipulátory. Jeden se dává do reaktoru, ze které ho je před tím vyvezeno veškeré palivo a šachta reaktoru. Druhý manipulátor zajíždí po kolejích pod reaktorovou nádobu a kontroluje vnější povrch.

Na obou manipulátorech jsou umístěny kamery, které mapují vnitřní i vnější povrch centimetr po centimetru. Výsledný záznam se porovnává se záznamem pořízeným při předešlé kontrole. Sleduje se, zda nepřibyly nové trhlinky a zda ty, co tam již byly jsou stejně velké, nebo větší.

Toto se dělá standardně u všech reaktorových nádob na světě. A tedy i v Belgii.

Přesto byli lidé v Německu léta strašeni tím, že belgické reaktory mají trhliny.

Nyní udělali Belgičani ten správný tah. Pozvali si na kontrolu reaktorových nádob odborníky přímo z Německa. A pokud odborník chce dál používat označení „odborník“, musí být závěr jeho zkoumání odborný. A tedy „politického nebo aktivistického zabarvení prostý“.

Ve výše uvedené zprávě tak mají němečtí občané informaci, že se trhlin v belgických reaktorech nemusí bát.

Což se ale samozřejmě nelíbí těm, kterým nejde jaderná energie „pod fousy“. A okamžitě vyrukují – zde konkrétně Gerrit Niehaus – s protiargumentem, že bezpečnost nebyla posuzována „ze všech úhlů.“

O tom ale přece nebyla řeč, že? Zkoumaly se trhliny v reaktorových nádobách…

Trochu mi tahle kauza připomíná kauzu „opravovaný svar“ na Temelíně. (Více informací zde: https://www.cez.cz/edee/content/file/energie-a-zivotni-prostredi/souhrnna-zprava-svary-tnr.pdf).

Když se připojovalo potrubí k reaktorové nádobě při výstavbě JE Temelín, montážní firma přivařila jednu trubku o 180 stupňů jinak, než mělo být. Museli to opravit a nedokladovali to správným způsobem.

Kauzy se chytilo hnutí Greenpeace (viz zde: http://archiv.greenpeace.cz/temelin/aktax.htm).

Nahlásili to na policii a ta vyzvala Greenpeace, aby na výkrese označili, o který svar šlo. Tož ukázali prstem… Svar byl zkontrolován a nebyl tam nalezen žádný problém. Závěr Greenpeace? Majitel elektrárny navedl policii na jiný svar, než měl být zkontrolován…

Reakce majitele a SÚJB? Byly zkontrolovány všechny svary. S uspokojivým výsledkem.

Přesto bylo několik let stále na talíři, že je provozování prvního bloku Temelína nebezpečné.

Když se podíváte na datum zprávy Greenpeace, vidíte, že se to táhne již od roku 2001.

A teprve před několika lety byla kauza smetena ze stolu díky tomu, že byli na zkoumání svaru pozváni němečtí odborníci.

Měl jsem to štěstí, že jsem se zúčastnil jednoho z posledních jednání na téma “svar“. Bylo to v říjnu 2012 v Německu ve městě Wunsiedel, kam jsme byli pozváni německými Zelenými. Proti nám seděli i čeští odpůrci Temelína v čele s panem Tutterem, někdejším ředitelem české pobočky Greenpeace.

Na druhé straně stolu jsme seděli s Danou Drábovou a Tomášem Podivínským.

Průběh diskuse byl očekávaný.

A: „Svar je špatný, provozování prvního bloku je nebezpečné.“

B: „Všechny svary byly zkontrolovány a není pochyb o jejich kvalitě. Vyberte v Německu odborníky a my jim ty svary ukážeme.“

Když se diskuse stále nehýbala dál, vzpomněl jsem si, že pan Tutter kdysi pronesl před spuštěním prvního reaktoru na Temelíně větu, na kterou by se nemělo zapomínat:

Pracovníci Temelína chtějí při spouštění reaktoru udělat záměrně menší havárii, aby dostali peníze za spuštění elektrárny, ale nemuseli ji dále provozovat, protože vědí, že elektrárna není potřebná.“

Takové proslovy se jen tak nezapomínají. A já jsem si na tuto „blbost na entou“ ve Wunsiedelu vzpomněl a zeptal jsem se přímo pana Tuttera.

I on si vzpomněl. Odpověděl, že to tehdy řekl schválně, protože potřeboval vyburcovat veřejnost. Že samozřejmě ví, že to nebyla pravda.

Hned na to se Tuttera zeptala Dana Drábová: „Takže vy jste tehdy veřejně lhal?“.

Pan Tutter přitakal a konference mohla skončit…

Sladkou tečkou bylo jedno dobré bavorské pivo v místní restauraci. :-)

Ale vraťme se k těm trhlinám. Jak vidíte, mechanismus argumentů odpůrců čehokoliv je podobný.

Závěr pro Vás?

Nenechte si namlouvat věci od lidí, kteří nejsou odborníky. Shánějte si sami informace a udělejte si vlastní názor.

Jak říkával Immanuel Kant:

„Měj odvahu používat vlastní rozum!“

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ