Česky English
Facebook Email

Věci nemusí být takové, jak jsou prezentované

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová (16 let) byla pozvána na konferenci do USA. A protože letadla jsou „špinavá“ z hlediska uhlíkové stopy, jak říká, rozhodla se pro plavbu přes Atlantik na osmnáct metrů dlouhé lodi.

Slavný český námořník Rudolf Krautschneider se k tomu vyjádřil v tom smyslu, že stavba takové lodi znamená dost velkou uhlíkovou stopu. Takže kdyby takhle chtěl do Ameriky cestovat každý, byla by to pro světové klima katastrofa.

Protože mám kapitánské zkoušky a strávil jsem minulý rok na Atlantiku mezi Kanáry, Madeirou a Gibraltarem téměř dva týdny, vím, že plavba v těchto vodách není žádný med. Ostatně kdo chce, může se kouknout na Windy, kde je mapována cesta Grety do USA (https://www.windy.com/track-team-malizia-and-greta-on-their-journey-across-the-atlantic?41.640,-41.968,4,i:pressure). Je tam krásně vidět, jak se opatrně dostávají přes tlakové níže směrem na Západ.

Hned na začátku plavby musela jachta s aktivistkou změnit trasu. U Skotských břehů byl totiž velký vítr a vysoké vlny, a to by nebylo nic moc pro nezkušené děvče.

Jachta je prý stavěna „minimalisticky“ s nejnutnějším zařízením. Nejsou tam tedy ani toalety. Potřeba se vykonává do kbelíku, který se potom vylévá do moře.

Zažil jsem mezi Madeirou a Gibraltarem čtyřmetrové vlny a mohu Vám sdělit, že vykonávat potřebu na toaletě je v takovém počasí krajně nepříjemná činnost. A to už vůbec nemluvím o kbelíku.

Na palubě (v tzv. kokpitu) jsme mohli být pouze tehdy, když jsme byli přivázáni popruhem ke konstrukci lodě. Nedovedu si představit, jak v takové situaci vylévám kbelík přes palubu, aniž bych tam sám nespadl…

Přitom toaleta je finančně nesrovnatelně náročná (tedy mnohem levnější), než navigační přístroje nebo plachty.

Ale jak řekl v médiích někdo jiný, důležité bylo vzbudit pozornost, a to se určitě povedlo.

Proč o tom vlastně píšu?

Protože i v oblasti energetiky se občas objeví něco, co vzbudí pozornost, dav lidí se rozeběhne tím směrem a po čase se zjistí, že to nebylo „bohvie čo“, jak říkají naši bratři Slováci.

Vezměme si třeba Velkou Británii. S velkou slávou předělávají jednu uhelnou elektrárnu na spalování dřeva. To se ale vozí z Jižní Ameriky a velké lodě mají za sebou stopu exhalací stejnou jako milion osobních automobilů.

A když se podíváme do Německa, tak jejich „Energiewende“ dostává trhliny. Původní záměr urychleně odstavit všechny jaderky, následně uhelky, snížit emise CO2 a pokud možno 100% elektrické energie vyrábět z obnovitelných zdrojů se ne moc daří. Emise logicky jít „dolů“ nemohou, když byla jaderná energie částečně nahrazena energií uhelnou.

Začíná se bouřit venkov, Německo má nejdražší elektrickou energii v EU. Toho se chytá AfD a říká, že je díky „technologickému pokroku na čase ukvapený odklon od jádra přehodnotit“. Pokud by se prý AfD dostala do vlády, pokusila by se „zastavit dynamiku přechodu na obnovitelné zdroje“.

Vzestupu Alternativy pro Německo se možná někteří němečtí politici leknou. Ostatně, odklon od jádra, vyhlášený hned po Fukušimě, to nebylo promyšlené rozhodnutí. To bylo rozhodnutí, které mělo Merklové umožnit vyhrát volby. Tedy rozhodnutí nikoliv racionální, ale politické.

Věhlas a názory Grety Thunbergové oslovily i Saskou poslankyni Karin Wilkeová, která uvedla, že „když využívání jaderné energie připouští i Greta Thunbergová, mělo by se v Německu uvažovat o její renesanci“.

Připomíná mi to křesťanské: „Slyšeli jste slovo boží“. Proč dělat analýzy a statistiky, proč svolávat na konference stovky vědců, když stačí, co říká šestnáctileté děvče?

Co říci závěrem?

No ještě něco k plavbě studentky Grety.

Nechtěla letěl letadlem, protože je špinavé. Krásný záměr!

Až dopluje do USA a jachta bude uvázána k molu, odletí tři členové posádky z USA zpět do Evropy.

Po konferenci poletí zpět možná i samotná Greta a její otec.

A z Evropy poletí prý do USA jiných pět námořníků, kteří jachtu odvážou od mola a doplují s ní zpět na Východ do domovského přístavu.

Plavba ekologické aktivistky Grety Thunbergové přes Atlantický oceán na konferenci do Spojených států bude tedy pro klima horší, než kdyby se svým otcem letěla z Evropy běžnou leteckou linkou.

V konečném důsledku totiž bude těch letenek víc.

O to ale asi nešlo…

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ