Česky English
Facebook Email

Vichr Herwart

Nad Evropou mezi Dánskem a Polskem se zvolna přesouvá obrovská tlaková níže s minimálním tlakem v jejím „oku“ cca 977 hPa. Na synoptické mapě jsou vidět izobary blízko sebe. Takový vývoj jsme mohli vidět o víkendu, jehož součástí byl svátek 28. 10. 2017.

Toto byla informace pro meteorologa, pilota, námořníka. Co to ale znamená pro normálního člověka? Že pořádně fouká!

Mám kapitánské zkoušky, a protože počasí je stěžejní informace, kterou námořník potřebuje, rád sleduji vývoj počasí. Koukal jsem proto, co dělá vítr nejen kolem našeho baráku, ale i v celé Evropě.

U nás doma jsme přežili vše v pohodě. Jedni sousedi na tom byli o něco hůř, vítr jim odnesl trampolínu. Asi po dvou stech metrech divokého letu a kutálení skončila v poli s ohnutými trubkami. Což byla ještě legrace proti tomu, co udělal vír v České republice s dodávkami elektrické energie. A nejhorší bylo, že jsme zaznamenali jak v Čechách, tak i jinde v Evropě několik mrtvých…

Protože ale nejsem jen námořník, ale především energetik, zajímalo mne, jak dopadl víkend z hlediska dodávek elektrické energie.

Mám blízko k Temelínu, a tak vím, že došlo na obou blocích několikrát ke snížení výkonu na požadavek dispečinku. Důvodem byla velká produkce elektrické energie ve větrných elektrárnách a na druhou stranu snížení spotřeby díky výpadku statisíců domácností kvůli přerušeným vedením.

Dodávky elektrické energie se poměrně rychle dostaly do normálu, i když si v některých domácnostech vyzkoušeli, co je to čtyřdenní blackout. Kdy Vás už bolí oči od svíčky a bojíte se otevřít mrazák…

Teď se ale pojďme podívat, co udělal Herwart s trhem. Větrně elektrárny v Německu zaznamenaly rekordní výrobu. Ve špičce vyrobily za hodinu tolik, co sedm Temelínů.

Jenže spotřeba o víkendu je normálně nižší, než ve všední den. A když se k tomu ještě přidají území, která jsou bez proudu, je elektrické energie nadbytek.

Jak na to reaguje normální výrobce? Odstaví zdroj. Jak na to reaguje majitel větrné elektrárny? Nabídne nižší cenu. A nechá své vrtule točit dál. A když to nepomůže, nabídne Vám peníze za to, že si elektrickou energii odeberete a spotřebujete. O minulém víkendu byla cena elektrické energie z větrných elektráren mínus 83 Euro/MWh! Normální cena silové energie na burze je cca 37 Euro za jednu megawatthodinu.

 

Jak je možné, že Vám někdo nabídne 83 Euro za to, že prosvítíte, propálíte, provaříte elektrickou energii? Je to možné díky dotacím. Vy jako majitel německé větrné elektrárny totiž dostanete za jednu MWh víc, než těch 83 Euro.

Je to výhodné pro toho, kdo si může v takovou dobu, kdy hodně fouká, udělat zásoby. Jenže takových dnes není mnoho. Ve skutečnosti je to potom tak, že všichni občani Německa dotují v ceně odebírané elektrické energie majitele vrtulí. Ti potom v případě vysoké výroby platí za to, že si tu energii někdo bere. Tedy vlastně podporují plýtvání energií. Proč chce vlastně Brusel zakázat vysavače s velkým výkonem? Čím víc větrných a fotovoltaických elektráren, tím budete motivováni k větší spotřebě, a ještě Vám za to někdo zaplatí.

Uznávám, vedu to trochu do absurdna, ale tohle prostě s trhem dělají dotace…

Jenže tímhle to ještě nekončí.

 Ve zprávě o ceně elektrické energie se můžete dočíst, že jsme naše přečerpávací elektrárny díky záporné ceně elektrické energie zaplnili „po okraj“.

https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/vikendovy-vichr-sfoukl-ceny-energii-pod-nulu-1339193

To je v pořádku.

Co ale není v pořádku a už se u nás v republice stalo je to, že voda z horní nádrže přečerpávací elektrárny neteče do dolní nádrže přes turbíny, ale teče mimo turbínu. Protože by vyráběla elektrickou energii, která není potřeba. A to už je „přes čáru“.

Takže si to shrňme.

Máte větrnou elektrárnu a přečerpávací elektrárnu. Na věrnou máte dotaci a vyděláte na ní i tehdy, když prodáváte elektrickou energii za zápornou cenu.

U přečerpávací elektrárny si vyděláváte jejím provozem. Ale kvůli podpoře větrné energetiky nevyrábíte, nevyděláváte penínze, nýbrž pouštíte vodu seshora dolů zadarmo. Omyl! Ne zadarmo. Samozřejmě platíte lidi, kteří tam pracují a platíte údržbu zařízení i když nevyrábí. Tedy takzvané fixní náklady.

Věřme, že toto je pouze přechodný stav. Věřme, že v Německu po roce 2022 skončí doba dotování, a i větrné elektrárny se budou muset prosadit na trhu. Už dnes se začíná mluvit o tom, že se u některých provoz po ukončení dotování nevyplatí a majitelé je odstaví.

Věřme, že díky ukončení dotačního programu se vrátí cena elektrické energie do normálních hodnot, kde byla před pěti, osmi roky.

A věřme, že potom nastane opět doba potřebná k tomu, aby se v Evropě stavěly nové zdroje, které se dnes bez dotace nevyplatí stavět.

Do té doby to tu ale je a bude „Absurdistán“.

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ