Česky English
Facebook Email

Výsměch operátorů? (9. 5. 2003)

V pátečních LN (9.5.2003) vyšel článek s názvem „Temelínští operátoři se vysmívají odpůrcům elektrárny“ z pera pana Kerlese. Impulsem k napsání článku bylo poslání SMS „PF 2000 MW z Temelína“ dvěma hlavním odpůrcům elektrárny od několika temelínských operátorů. Jedním z nich jsem byl já.
Na  Temelíně jsme zažili velký tlak ekologických aktivistů. Zažili jsme spoustu demagogie. Jihočeské matky například ještě před několika lety tvrdily, že na Temelíně se může stát totéž, co se stalo v Černobylu. Veřejně mluvily o tom, že polovina mladých polských žen má problémy se štítnou žlázou kvůli černobylské radioaktivitě. Ještě před rokem a půl poradce Jihočeských matek ing. Vlk tvrdil, že temelínské turbíny nejsou schopny dlouhodobého provozu. V jiném materiálu Jihočeských matek se dočteme, že počet slunečních dní na Temelínem se bude snižovat s tendencí úplného jejich zániku. A tak dále.
Američan Fagan křičel, že tím, že spouštíme Temelín zabíjíme děti!
Pan Josef Pühringer z Hornorakouské platformy proti jadernému nebezpečí několikrát otevřeně v tisku lhal o Temelínu. Například o temelínském simulátoru.
Vedoucí české pobočky Greenpeace zase jednou prohlásil, že chceme na Temelíně při spouštění reaktoru udělat záměrně menší havárii, abychom dostali peníze za spuštění elektrárny, ale nemuseli ji dále provozovat.
Těch příkladů, kdy bylo ze strany aktivistů napsáno něco nepravdivého, kdy jsme museli čelit nesmyslům, nepravdám a lžím bylo mnoho. Stačí projít archivy a staré tiskové zprávy.
Temelín je nyní ve zkušebním provozu a postupně kolem něho utichne rozruch, stejně tak jako utichl okolo Dukovan. To co tu však zůstane, bude trochu křivdy za to, že se protijaderní aktivisté nemusejí za všechny ty lži omlouvat.
A tak jsme si dovolili alespoň malý žertík a poslali jsme panu Pühringerovi a paní Kuchtové SMS „PF 2000 MW z Temelína...“. Následně vyšel v Lidových novinách článek s výrazným titulkem uvedeným v úvodu tohoto článku. (Celý článek viz http://www.lidovky.cz/domov/clanek.phtml?id=168158).
Nic proti tomu. Pravděpodobně se ale nikdy nedočkám toho, že by pan Kerles napsal článek, který by měl výrazný titulek: „Protitemelínští aktivisté opět lhali“ a nebo „Další zbytečné strašení obyvatel mají na svědomí protijaderní aktivisté“.
Že by k takovému titulku nebyl důvod? Ale byl by a ne jeden! Nemusíme vůbec chodit daleko. V závěru článku o kterém se zmiňuji je informace, že rakouští aktivisté chystají předání urny s půdou z kalových polí u Mydlovar. Urnu má dostat pan Günter Verheugen a je na ní nápis: „Pozor radioaktivní materiál - několik dnů kontaktu s touto urnou garantuje zkrácení vašeho života“. Je to opět naprostý nesmysl, lež, strašení lidí, nebo chcete-li šíření poplašné zprávy. Radioaktivita kalů od Mydlovar je zvýšená, ale v žádném případě ne taková, aby mohla po několika dnech v blízkosti člověka GARANTOVAT zkrácení jeho života.
Ale zajímá to někoho? Těžko. Teprve až někomu z „dárců“ urny pošlu z legrace SMS, vyjde článek s palcovým titulkem o tom, že ho zesměšňuji. Do té doby necháme aktivisty, aby  strašili lidi dál...

Nebo ne, pane Kerlesi?

 

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ