Česky English
Facebook Email

Zelení hlídači

Zpráva z tisku:

Zelení v bavorském parlamentu kritizovali energetický koncern RWE a jadernou elektrárnu Gundremmingen, která mu patří. Jak píše Süddeutsche Zeitung, Zelení poukazují na to, že během uplynulého roku a půl elektrárna údajně šestkrát překročila povolený výkon a tím došlo k jejímu přehřátí. Jaderná elektrárna i bavorské ministerstvo životního prostředí však toto obvinění odmítají. Podle mluvčího jaderné elektrárny je na vině technický problém. Na stránkách elektrárny se tedy zobrazoval vyšší výkon, než jakého elektrárna dosahovala ve skutečnosti.

http://www.sueddeutsche.de/bayern/schwere-vorwuerfe-gruene-sehen-eklatantes-versagen-beim-atomkraftwerk-gundremmingen-1.3527183

Objevil jsem jednu starší zprávu z německého tisku a musím říci, že jsem se od srdce zasmál.

Hned po přečtení této zprávy jsem si představil, jak se u monitoru po celý rok a půl střídají ve směnách členové strany Zelených a dělají si čárky, kdykoliv na oficiálních stránkách jaderné elektrárny Gundremmingen uvidí výkon vyšší, než 100,0 %.

V rámci otevřenosti chce elektrárna informovat zájemce z řad obyvatel o tom, jaký je výkon elektrárny on-line. A díky závadě v SW se to zvrhne v kritiku. V Čechách se říká „za dobrotu na žebrotu“.

Elektrárna samozřejmě velmi pečlivě hlídá, aby byl skutečný výkon v mezích daných limitů. Výše uvedený problém byl až v přenosu dat dál na internet.

Řekněme si, jak to s tím výkonem vlastně je? A ať nechodíme daleko, podívejme se na Temelín.

Nominální výkon je – jak jinak – 100 %. To je tepelný výkon reaktoru. A vychází z neutronového toku, který je také nominálně 100%.

Tomuto výkonu odpovídá tak zvaný „dosažitelný výkon“ na turbíně, který je pro temelínské bloky 1078 MW elektrických. Takový výkon ale není celý rok. Souvisí totiž s teplotou chladící vody. V létě je výkon nižší, klidně i 1060 MW (například 1. 8. 2017). Zato v zimě jsem zaznamenal i 1099 MW.

To má vliv na výrobu a tedy utržené peníze. O to ale v tomto případě nejde. My se pojďme zabývat tím, co by udělal zvýšený výkon na reaktoru.

Jak je správně ve výše uvedeném článku napsáno, při překročení určité meze výkonu reaktoru by mohlo dojít k jeho přehřátí. Přesně k přehřátí paliva a tím k jeho roztavení. Toto nekončí „Černobylem“, tedy výbuchem vodíku, ale lokální, byť jen malé tavení paliva vede k nutnosti odstavit reaktor. Dále to vede k výraznému zvýšení radioaktivity chladiva a k velkým komplikacím pří výměně natavených palivových článků.

Na Temelíně funguje regulace tak, že operátoři drží výkon reaktoru 100 % ± 1 %. Kdyby se výkon zvýšil na 103 %, dojde k zablokování regulačních tyčí. Při výkonu 105 % dochází k automatickému zasouvání regulačních tyčí do aktivní zóny, tedy mezi palivové soubory. A dochází tedy k automatickému snižování výkonu.

Kdyby se náhodou výkon reaktoru zvýšil na 109 %, zapůsobí havarijní ochrana a dojde k pádu všech 61 regulačních tyčí. A tím k odstavení reaktoru.

Kdyby ani tento havarijní signál nezafungoval, je zde ještě systém záložní, který odstaví reaktor při výkonu 111 %.

I při tomto výkonu je však stále ještě rezerva, byť malá, která zaručí, že nedojde k tavení palivových článků.

Když se podíváme na průběh výkonu (23. 4. 2017), který byl zaznamenán na elektrárně Gundremmingen, vidíme, že by reálně došlo k překročení povoleného výkonu o téměř 20 %! Viz zde:

A to je prostě nesmysl. To už by byl havarijní stav.

Stačilo vznést dotaz na elektrárnu, ona by odpověděla, že to nebylo reálné převýšení, nýbrž SW závada, poděkovala by za upozornění a problém by si opravila. A mohlo to být hned při prvním zaznamenaném případu. Proč čekat rok a půl?

Mimochodem, řízení reaktoru není nijak propojeno s běžnými počítači, s internetem atd. A i kdyby došlo k poruše systému řízení výkonu reaktoru, je tu operátor. A na blokové dozorně jsou čtyři tlačítka, kterými se dá odstavit reaktor. Stačí zmáčknout a za tři vteřiny je „vymalováno“.

Toto vše lidé, kteří se pohybují kolem jaderné energetiky vědí. A může si to na internetu najít každý, koho to zajímá.

Proč by to ale němečtí Zelení dělali? Je přece lepší do toho zapojit bavorský parlament a bavorské ministerstvo životního prostředí a krásně se při tom zviditelnit. A určitě se najdou i takoví, kteří jim uvěří, že byl reaktor skutečně v posledním tažení… A dostanou strach.

Cílem různých aktivistů je působit na člověka „v základně Maslowovy pyramidy“. Vzbuzený strach lépe podpoří Vaše cíle než ujišťování, že je vše OK.

 

Jiří Tyc

Vložit komentář







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ