Česky English
Facebook Email

Koronavirus a energetika

V minulém roce byla asi nejčastěji používaná slova klima, klimatické změny.

Za první dva měsíce roku 2020 to bude jednoznačně koronavirus.

V poslední době je to na tomto světě opravdu zajímavé. Minulý rok se do nás pustil malinkatý brouček – Kůrovec – a způsobil neskutečný malér v lesích.

Teď se do nás pustil ještě menší tvoreček – vir. A následky jsou už teď díky panice neskutečné.

Z hlediska Maslowovy pyramidy jsme se prostě dostali do nižších pater. Začali jsme se bát o život, k tomu pár poplašných zpráv, pár fotek prázdných regálů v obchodech a je to tu.

Když tak o tom přemýšlím, tak Ti malí tvorečkové měli vždycky velký vliv. A nám lidem by prospělo více pokory.

Jak říká jednoroční dobrovolník Marek ve Švejkovi: „Člověk by chtěl být gigant a je h…o kamaráde…“.

Oteplování Země mnozí vidí jen jako nepohodu, dražší vodu, dražší potraviny. Teď jde ale o život, že?

A troufám si tvrdit, že mnozí lidé nyní vytěsní ze svých hlav „klima“, jako podružnou věc.

Ve skutečnosti ale opravdu nejsou viry tím nejhorším, čeho bychom se měli obávat.

V poslední době můžeme zaznamenat alarmující informace o tom, že se z přírody ztrácí hmyz. Bez něho by se ale nemnožily rostliny. Bez rostlin nebudou další druhy, a nakonec ani člověk.

Měli bychom si, respektive musíme si začít uvědomovat, že je třeba něco změnit.

Bez hmyzu nepřežijeme. Žijeme na dluh. To, co naše Země dokáže vyprodukovat za rok my spotřebujeme už v červenci. (https://www.overshootday.org/).

Protože ale článek o životě na dluh dnes ještě pořád neprodá noviny, píše se o koronaviru, který ty noviny dnes prodá spolehlivě.

Pojďme se teď tedy věnovat viru a jeho vlivu na energetiku.

Ředitel Temelína vydal prohlášení pro tisk, jak se k problému staví elektrárna:

https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/temelin-koronavirus-dezinfekce-autobusy-opatreni-exkurze-ruseni.A200305_101613_budejovice-zpravy_khr

Jako člověk pracující na Temelíně mohu potvrdit, že dávkovače dezinfekce fungují, častěji se tu uklízí, prostě dělá se to, co je v dnešní době jako prevence třeba.

A při potkání na chodbě, nebo při vítání návštěvy si nepodáváme ruce, ale šťoucháme do sebe loktem.

Provoz elektráren, a to nejen jaderných je nyní v pohodě. Kdyby ale došlo k rozvoji nákazy, nedej bože k epidemii, musela by na to energetika reagovat výjimečnými opatřeními.

Když onemocní pracovníci uhelné elektrárny, je to celkem jednoduché. Odstavíte turbínu, kotel, vychladíte a … poslední zamkne a zhasne. Když to trochu přeženu.

Ale u jaderky buď držíte blok v provozu, nebo musíte hlídat chlazení paliva na bloku odstaveném. Reaktor a bazén s použitým palivem nesmí zůstat bez dozoru  ani na chvíli.

Scénářů, jak provozovat jaderné bloky při epidemii je několik. Záleží na tom, jaké procento lidí, kteří tvoří provozní personál je nemocných.

Z hlediska dodávek elektrické energie potřebujeme, aby bloky – nejen jaderné – vyráběly.

Při velké epidemii nebudou pravděpodobně v provozu velké fabriky a vzhledem k tomu, že je v naší republice spotřebována skoro polovina vyrobené elektrické energie v průmyslu, nebyl by potřeba tak velký výkon. Ale něco je třeba vyrábět, protože kombinace epidemie s blackoutem, to je hodně nepříjemná představa.

Blackout znamená, že není teplo, není pitná voda, obchody jsou zavřené, nemocnice „jedou“ na záložní zdroje energie. Dokud ovšem májí palivo do dieselgenerátorů.

Je třeba si uvědomit, že s elektřinou se epidemie řeší mnohem, mnohem lépe než bez elektřiny. A jak říkám, chce to pokoru a nemyslet si, že se bez nás lidí tahle planeta neobejde.

Vtip na závěr: Planeta Země se ve vesmíru potká s jinou planetou a ta se ptá, jak se daří. A Země odpoví, že to nemá jednoduché, protože „vyfasovala“ lidi. A ta druhá planeta odpoví: „Neboj, to přejde“.

Tím jak se chováme ke své Zemi, přestává být tento vtip vtipem.

Jiří Tyc

Komentáře

Jindra (10. 3. 2020 18:39) - reagovat
Ať už ta epidemie dopadne jak chce, energie v budoucnu budeme potřebovat stále více. K tomu ještě to, že Zelení šílenci zlikvidují auta se spalovacími motory, atd. atd. Zároveň vývoj v energetice jde stále vpřed a je dokonce možné, že jednou v Řeži vyvinou nějaké jaderné bloky, tak říkajíc, do každé domácnosti. To ale nebude za týden ani za dva. Takže by se hodilo, postavit něco, co třeba není zrovna moderní, ale bylo by rychle, už včera a nestálo to moc.
Ano myslím na vaše osvědčené bloky, tak jak už stojí, s řízení, já nevím od koho, a s palivem třeba od Rusů. Prostě znovu to samé co máte, jenže v bleděmodrém. Od teď by to mohlo do pěti let stát.
I kdyby náhodou v té době nebyl ještě v Evropě akutní nedostatek energie, rozhodně by jí nebyl přebytek a my bychom měli co vyvážet, protože auta to nebudou.
Takže znovu: co nejlaciněji a co nejrychleji a bez EIA, což je také zvrhlost, kterou je třeba zlikvidovat.
Bude mi potěšením se k tomu od vás něco dozvědět.
S pozdravem
J. Plzák

Jiří Tyc (12. 3. 2020 10:16) - reagovat
Reakce na Jindra (10. 3. 2020 18:39): Pane Jindro, o záměru postavit bloky ETE 3,4 = ETE 1,2 slýchám již asi 7 let. Je to ale nerealizovatelné. Je to v podstatě to samé, jako kdybyste chtěl, aby Mladá Boleslav začala opět vyrábět Favority. Za prvé na to již nemá výrobní zařízení a za druhé, i kdyby je vyrobila, nebudou odpovídat dnešním normám a nebudou uvedeny do provozu.
Navíc, i kdybychom chtěli stavět ty samé bloky, co již na Temelíně jsou, v žádném případě by to nebylo do pěti let. Výběrové řízení na dodavatele, všechna povolení, vlastní stavba, bloky by stály tak jako tak kolem roku 2035.
Postavit blok za 5 let umí jen Čína, nebo Jižní Korea. U nás v Čechách je i daleko menší stavba otázkou pěti a víc let.
Takže Vás musím zklamat, postavit VVER 1000 nejde.
Hezký den přeji!

Vložit komentář

Reagujete na názor: Jiří Tyc (12. 3. 2020 10:16)







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ