Česky English
Facebook Email

Nová FVE ve Španělsku

Informace z tisku:

https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje/nejvetsi-fotovoltaicka-elektrarna-evrope-zacala-dodavat-elektrinu-site

Na Pyrenejském poloostrově se spouští nová obrovská fotovoltaika. A tak to má být!

Leta jezdím na besedy na školy a leta studentům říkám, že nám v Evropě chybí selský rozum a totiž, že se nejsme v EU schopni dohodnout na jednotné dotační politice. Každá země si jí dělá sama, a tak se může (mimo jiné) stát, že dotujeme fotovoltaiky u Liberce. Místo toho, aby EU řekla ne, Vy dostanete dotaci na biomasové elektrárny, ten, kdo je na Jihu, dostane dotaci na FVE a ten kdo má moře, dostane dotaci na VE.

Nyní je to Španělsko, kdo uvádí do provozu velkou fotovoltaiku. A když se podíváte na předpokládanou výrobu, měla by vyrábět cca o 66 % víc než FVE v Česku o stejném instalovaném výkonu.

Podobně lze porovnat produkci VE mezi ČR a třeba Německými nebo Skotskými off shore elektrárnami. U nás roční využití cca 18 %, na nejlepších místech v moři u Německa, nebo Skotska 42 až 47 %. Tedy až 2,6krát víc než v Česku.

Server solární novinky zdůrazňuje, že projekt byl realizován zcela bez dotací. (https://www.solarninovinky.cz/zcela-bez-dotaci-nejvetsi-fotovoltaicka-elektrarna-v-evrope-zahajila-vyrobu/).

Když se ale vrátíme k článku na serveru O energetice, v zajímavé diskusi, která se pod článkem rozpoutala zjistíme, že to až tak bez dotace nebylo.

Koukněme se trochu na oficiální čísla.

V článku je uvedeno, že investiční náklady byly cca 7,8 miliard Kč a že elektrárna vyrobí ročně 832 GWh elektrické energie.

Srovnejme to s potenciálním novým blokem Dukovan. Mohl by mít instalovaný výkon 1200 MW. S ročním koeficientem výroby minimálně 90 % by mohl vyrobit cca 17 TWh. Pokud by byl za nějakých 160 mld Kč, je to investičně srovnatelné s výše uvedenou FVE ve Španělsku.

Jenže… Panely postupem času ztrácejí účinnost a množství vyrobené elektrické energie se snižuje. U jaderné elektrárny to je buď pořád stejné, nebo časem díky úpravám vyšší. Viz EDU i ETE. Na Dukovanech byl původně výkon jednoho bloku 440 MW, po úpravách je to 500 MW. Na Temelíně měl mít blok 981 MW, ale hned po dostavbě elektrárny jsme uměli vyrobit 1020 MW. Dnes, po modernizaci je to kolem 1080 MW na jeden blok.

V článku se píše, že těch 832 GWh vyrobené elektrické energie ze slunce ušetří emise ve výši 215 tisíc tun CO2. Hezké!

Otázka je, jak se k tomu číslu došlo. Dle mých zkušeností se vždy srovnává s nejšpinavějším zdrojem, v našem případě to bude nejspíš hnědé uhlí.

Co když to ale srovnáme s jádrem? To má totiž společně s větrnou energetikou nejmenší uhlíkovou stopu.

V takové případě bychom ale museli napsat, že těch 832 GWh přináší emise v řádu desítek tisíc tun CO2 navíc. To už by ale tak hezky nevycházelo.

Další důležitý faktor je, že životnost novějšího jaderného bloku je minimálně 60 let. Několik JE v USA dostalo licenci dokonce na 80 let.

FVE naproti tomu je počítána na nějakých 20 až 25 let provozu.

Takže za čtvrt století je třeba postavit vše znova, zatím co jaderka jede dál.

V rámci objektivity musíme napsat, že odstavená FVE bude zdrojem surovin a její likvidace bude levná, možná budou firmy zabývající se likvidací FVE naopak platit provozovateli za to, že si chtějí panely odvézt. U jaderných bloků to tak není a likvidace zvláště „jaderného ostrova“ je drahá. A také se musíme postarat o vyhořelé palivo.

Další srovnání je samozřejmě disponibilita. FVE a VE sebou přinášejí potřebu mít rezervní zdroje a velká úložiště energie.

Zatím co ale provozovatel bloku uhelného, plynového, nebo jaderného musí podle smlouvy dodat to, co slíbil a když ne, platí penále, u FVE a VE je to tak, že když fouká a svítí, tak do sítě dodáváte a dostáváte zaplaceno, když je tma a bezvětří, nedodáváte a nikdo Vás nehoní k zodpovědnosti.

A někdo jiný tu potřebnou elektrickou energii dodá a dostane zaplaceno.

A toto vše samozřejmě platí spotřebitel. Nikoliv majitel FVE, nebo VE.

Co říci na závěr? Spuštění nové fotovoltaiky ve Španělsku je nepochybně krok správným směrem. Není třeba si jí ale idealizovat. Jsme v reálném světe, kde není žádná energetika bezemisní a žádná není ideální.

Jiří Tyc

Komentáře

Plzák (10. 6. 2020 11:04) - reagovat
Se zájmem jsem přečetl už několik vašich článků. Zmiňujete, že leckde přednášíte lajkům. Rád bych se na nějakou vaši přednášku podíval. Jsem z Prahy, tak pokud to zrovna nebude v Ostravě, nebo Mikulově, budu rád vážit cestu. Pokud to bude někde ve škole, rád připojím pár zkušeností s JE v Německu, kde jsem jejich éru JE zažil.
Závěr vašeho článku mne uvedl poněkud do rozpaků:" Spuštění nové fotovoltaiky ve Španělsku je nepochybně krok správným směrem". Nevalná účinnost, drahé, krátká životnost a subvencováno odběrateli!?
S pozdravem
J. Plzák

Jiří Tyc (10. 6. 2020 19:55) - reagovat
Pane Plzáku, na besedy jezdíme jako lektoři a jsme občas i v Praze. S COVIDem se ale besedy zastavily. Počítám, že začneme jezdit zase od půlky září. Když mi na naši mailovou adresu pošlete připomínku, budu Vás v září kontaktovat a můžete se na nějakou besedu podívat. S Vaším vystoupením to bude horší, protože besedy řídí agentura a mají dopředu daný řád. Ale krátká řeč o Německu by se asi dala zařídit.
Pokud jde o poslední odstavec článku o FVE ve Španělsku,je to věc názoru. Jako realisté si musíme přiznat, že na velký rozvoj jaderné energetiky to není. Víc se mluví, než koná.
Já jsem přesvědčen, že obnovitelné zdroje mají v energetické soustavě své místo. A když už fotovoltaika, tak ve Španělsku, nebo v Řecku. Prostě tam, kde se nejdřív vrátí energie do výstavby vložená. Tedy bez ohledu na dotace. Totéž si myslím u větrných elektráren.
Je samozřejmě velká otázka, že až ve Španělsku překročí určitý objem výroby z FVE a VE, co to udělá se soustavou. Bez velkých úložišť elektrické energie to nepůjde.
A pokud jde o subvenci odběrateli, je to opět složité. Díky dotacím došlo v posledních letech ke snížení ceny silové energie. Jěště o posledních vánocích dodávali někteří majitelé větrných elektráren v Německu elektrickou energii za mínus 80 Euro za MWh. A stále se jim to vyplatí. Jak říkal hostinský v jedné Werichově pohádce "to je vo mrtvici".
V takové situaci prostě nepostavíte žádný zdroj, který by se Vám bez nějaké "injekce" vyplatil.
Na závěr Vám chci poděkovat za Váš příspěvek.

Vložit komentář

Reagujete na názor: Plzák (10. 6. 2020 11:04)







© 2024 JIHOČEŠTÍ TAŤKOVÉ